Ország-világ

2017.03.09. 08:00

Leütik a karót, mérik a földet

Osztatlan közös földterületből a megyében közel félezer önálló ingatlan kialakításával végeztek a Téti és a Mosonmagyaróvári járásban 2015 óta. Az állami programban ingyenes a kiméretés, e lehetőséget 2012 nyaráig lehetett igényelni.

Cséfalvay Attila

"Még 2012-ben kértem a területem ingyenes kiméretését az osztatlan közösből. Öt év után mostanra tudom, melyik szántó az enyém, sokan azonban továbbra is az osztatlanban maradtak" – mondta a dunaszegi határban Rádi József.


Szerdán Dunaszegen több helyrajzi számon a kitűzött földrészleteket mutatták be a földmérők, érkeztek is folyamatosan a tulajdonosok – ki traktorral, ki elektromos kismotorral. "Leütöttük a karót, ez a rész, a 20 aranykoronás földdarab a miénk" – mutatta Horváth László és fia.


Az önálló ingatlan kialakítása iránti kérelmet legkésőbb 2012. június 1-jéig lehetett benyújtani az ingatlanügyi hatósághoz. 2015-től a kormányrendelet alapján a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. koordinálásával, a jogi szolgáltatók és földmérési vállalkozók bevonásával folyik az osztatlan közös tulajdonban lévő termőföldek megszüntetését végző földhivatali eljárás. A megyei kormányhivataltól megtudtuk, 2017-ig Győr-Moson-Sopron megyében három járási földhivatali osztály illetékességi területét érintő ütemben indult el az eljárás. 2017. február 28-ig összesen 463 földrészletet érintő eljárás, önálló ingatlan kialakítása fejeződött be. Ebből az I. ütemben a tétiben 158, a II. ütemben a Mosonmagyaróvári járásban 305. Győr-Moson-Sopron megyében 2936 földrészlet megosztását kérték a tulajdonostársak. 


Ezek az osztatlan közös tulajdonok még a rendszerváltás után, a részarány-földkiadás során jöttek létre, s erről mondta Várföldi Lajos dunaszentpáli gazdálkodó, hogy "zsebkendőnyi területek oszlanak még többfelé örökösödéskor, a helyzet ellehetetlenül, a tulajdonos lassan felkutathatatlan, a bérlő meg nem bírja az adminisztrációt" (Kisalföld, 2015. január 12.). Országosan mintegy 950 ezer hektárnyi területen szüntetné meg az osztatlan közös tulajdont a kormány.


A megosztás egyesített eljárás. Az előkészítéshez mezőgazdászi helyszínelés és a keretmérés után – szükség esetén – a felmérési, térképezési vagy területszámítási hiba kijavítása következhet, a földrészlet adatainak változását az ingatlan-nyilvántartásban soron kívül átvezetik. Ha a földrészlet az ingatlan-nyilvántartásban szereplő adatoktól eltér, akkor földminősítési eljárás indul, majd ezt is átvezetik. Ezt követően a megosztás kiindulási helyét és irányát határozzák meg, majd jön a kiosztás sorrendjének megállapítása, amely lehet egyezség befogadása vagy sorsolás. Végül a bekövetkező változást átvezetik az ingatlan-nyilvántartásban. 


"Az eljárásban a legtöbb problémát, egyben az eljárási folyamat meghosszabbodását a tulajdonostársak közötti egyezség hiánya, s az érintett termőföld művelési ága be nem jelentett megváltoztatásának átvezetése jelenti" – válaszolta kérdésünkre a megyei kormányhivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában