Ország-világ

2015.07.18. 16:11

Letették a hivatali esküt a Ciprasz-kormány új tagjai

A görög miniszterelnök pénteken leváltotta azokat a párttársait, akik a héten tartott parlamenti szavazáson a nemzetközi hitelezők által követelt reformintézkedések ellen szavaztak.

Letették a hivatali esküt szombaton az elnöki palotában az [namelink name="Alekszisz Ciprasz"] vezette görög kormány új tagjai - jelentette az állami rádió (ERT).

A görög miniszterelnök pénteken alakította át a kormányt: leváltotta azokat a párttársait, akik a héten tartott parlamenti szavazáson a nemzetközi hitelezők által követelt reformintézkedések ellen szavaztak.

Ciprasz mindenekelőtt pártja, a Sziriza szélsőbaloldali szárnyának vezető politikusait menesztette, leváltotta többek között Panajótisz Lafazanisz környezetvédelmi- és energiaügyi minisztert és Dimitrisz Sztratulisz szociális ügyekkel foglalkozó miniszterhelyettest is. A kulcsfontosságú energiaügyi tárca élére egyik szoros szövetségesét, az eddig munkaügyi miniszterként tevékenykedő Panosz Szkurletiszt ültette, aki szombaton azt mondta: a személycserékkel a kormány az "új realitáshoz" igazodik. A tárcára számos privatizáció végrehajtása vár.

A csütörtökre virradó éjjel rendezett parlamenti szavazáson Ciprasz az ellenzék voksai nélkül nem tudta volna keresztülvinni azokat a reformintézkedéseket, amelyek végrehajtását a nemzetközi hitelezők követelik Athéntól az országnak nyújtandó harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséért cserébe. A Sziriza 32 képviselője szavazott nemmel, míg a párt hat tagja tartózkodott, egy pedig nem jelent meg a voksoláson. A megszavazott megszorítások adóemelésből és kiadáscsökkentésből, nyugdíjreformból állnak.

Ciprasz célja a kormány átalakításával, hogy a következő hetekben véglegesíteni tudja az európai partnerekkel a pénzügyi mentőcsomagról szóló megállapodást, mielőtt esetleg sor kerülne egy előre hozott választásra.

Ciprasz annak ellenére, hogy korábbi álláspontjától eltérően rábólintott a hitelezők által követelt, de a lakosság által népszavazáson elutasított megszorításokra, továbbra is nagy népszerűségnek örvend. Egy szombaton közzétett közvélemény-kutatás szerint ha most tartanák a választásokat, akkor a Sziriza a voksok 42,5 százalékát szerezné meg, majdnem kétszer annyit, mint a második legerősebb pártnak számító Új Demokrácia (ND). A megkérdezettek 70 százaléka ráadásul azt mondta, hogy elfogadja a megszorításokról szóló megállapodást, ha azzal az euróövezet tagja maradhat Görögország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában