30 napra

2021.01.18. 15:50

Letartóztatták az Oroszországba visszatérő Alekszej Navalnijt

Harmincnapi letartóztatásra ítélte hétfőn egy bíróság Himkiben az orosz ellenzéki politikust, aki vasárnap este tért vissza németországi gyógykezeléséből, miután nyugati országok laboratóriumi vizsgálatainak egybehangzó eredménye szerint augusztusban megpróbálták megmérgezni Oroszországban.

Navalnij valóságos show-t csinált a hazatéréséből: az újságírókkal teletömött repülőgép mintha csak magát Navalnijt és hozzátartozóit szállította volna, a gép útját pedig több mint félmillió ember követte élőben a Flightradar24.com adatai alapján – írja a Magyar Nemzet.

A legnagyobb nemzetközi és orosz média percről percre közvetítette a hazatérést, ahogy azt is, hogy a gyülekező támogatói és a felfokozott hangulat miatt a gépet végül egy másik moszkvai repülőtérre irányították át. A történet vasárnapi végkifejlete azonban könnyen megjósolható volt:

a politikus az útlevél-ellenőrzésen már nem jutott túl és feleségétől vett búcsúja után letartóztatták.

A közösségi médiában még a tárgyalóteremből utcai tömegtüntetésekre szólította fel a híveit, mert szerinte a hatalom ettől „fél” a leginkább, és mert a tiltakozásnak ezt a formáját nem tudja figyelmen kívül hagyni.

Leonyid Volkov, Navalnij támogatói regionális törzseinek vezetője a Twitteren közölte, hogy a megmozdulások időpontját szombatra tűzték ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában