Ország-világ

2015.12.07. 13:04

Lemond a lett kormányfő

A távozást nem indokolta meg. Nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy a gazdaságot, az állam- és a pénzügyeket jó állapotban adja át.

Lemond tisztségéről az eddigi, jobbközép irányzatú kormánykoalíciót vezető lett miniszterelnök. Laimdota Straujuma ezt hétfőn jelentette be Rigában, miután találkozott Raimonds Vejonis államfővel.

Straujuma nem indokolta távozását. Nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy a gazdaságot, az állam- és a pénzügyeket jó állapotban adja át.

A koalíciós kormányon belül gondok voltak az együttműködéssel a jobboldali zöldpártiakkal és a nacionalistákkal. A kormánypártok közötti feszültséget a menekültválság helyes kezelésének módjáról folyó vita is kiélezte.

Straujuma a 2014-es választások nyomán került a kormány élére, miután az őt támogató erők Oroszországgal szemben éles, keményvonalas retorikát használtak az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban.

A kormánykoalíciót az Egységpárt, a Nemzeti Szövetség, valamint a Zöldek és Gazdálkodók Szövetsége hozta létre. Straujuma igyekezett összhangot teremteni a koalíciós pártok között, de vezetési módszerei elégedetlenséget váltottak ki a kormány vezető ereje, az Egységpárt sorain belül.

Lettországban az Oroszországgal való viszony kiemelten fontos kérdés. Riga támogatta a Moszkvával szembeni uniós szankciókat az agresszív ukrajnai orosz beavatkozás nyomán. Straujuma kormánya kezdeményezően lépett fel annak érdekében is, hogy a NATO erősítse meg katonai jelenlétét a szövetség keleti tagországaiban, így a Baltikumban.

Lettországban jelentős lélekszámú orosz kisebbség él, és Moszkva többször adott hangot elégedetlenségének a balti államok orosz lakosságának helyzetét illetően. Rigában vannak olyan aggodalmak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a térség destabilizálása, a nemzetiségi feszültség felszítása érdekében megpróbálhatja manipulálni a lettországi oroszokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában