magyar napok

2021.08.17. 22:59

Lehetetlen túlbecsülni Kolozsvár jelentőségét az egész nemzet számára

A Kolozsvári Magyar Napok az egész nemzet számára kiemelt jelentőségűek, Kolozsvár megkerülhetetlen sarokköve a magyar kultúrának, történelemnek – hangsúlyozta Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a rendezvény nyitógálája előtt a Kolozsvári Magyar Operában kedden.

Kolozsvár, 2021. augusztus 17. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára beszédet mond a 12. Kolozsvári Magyar Napok megnyitó gáláján a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében 2021. augusztus 17-én. MTI/Kiss Gábor

Forrás: MTI

Fotó: Kiss Gábor

Az államtitkár szerint a fesztivál azt is jelzi, hogy úrrá leszünk a koronavírus-járványon. Arra biztatta a jelenlévőket, hogy mindenki olttassa be magát, óvja a maga és a hozzátartozói egészségét.

A nyitógálán a Monarchia Operett mutatta be a Sissi, a magyar királynét, Huszka Jenő és Szilágyi László operettjét.

A Kolozsvári Magyar Napokon vasárnapig mintegy 280 programra várják a közönséget.

Kelemen Hunor romániai miniszterelnök-helyettes üzenetét Horváth Anna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető alelnöke olvasta fel. A politikus úgy vélte: kellett a közösségi szolidaritás és kellett a szervezők áldozatvállalása ahhoz, hogy a kolozsvári erdélyi magyarság a járvány idején is együtt ünnepelhessen.

– Mikor, ha nem ilyen időben érezzük azt, hogy az élet a mi oldalunkon áll! És mikor, ha nem most, egy ilyen pusztító járvány idején kell a leginkább éreznünk, hogy csak az egymás iránti felelősségvállalás révén térhet vissza az életünk a rendes medrébe – fogalmazott.

Gergely Balázs főszervező a sercegő hanglemezen hallgatott zene példáját idézve arra biztatta a Kolozsvári Magyar Napok közönségét, hogy élvezzék a zenét, és ne a sercegéssel foglalkozzanak. Arra utalt, hogy a közösségi médiában heves bírálatok érték a szervezőket az túlzottnak vélt járványügyi óvintézkedések miatt. A hét végéig tartó magyar napok rendezvényeire ugyanis csak oltási igazolvánnyal, friss negatív teszteredménnyel látogatható vagy a betegségen átesettek az ezt bizonyító irattal léphetnek be. A főszervező közölte, hogy

az idei magyar napokon a Kolozsvár főterén álló Szent Mihály-plébániatemplom neogótikus kerítésének a helyreállítására gyűjtenek adományokat.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) nevében szóló Toró T. Tibor felidézte: a magyar napok gondolata a tanács műhelyében érlelődött. Azt ígérte: az EMNT és szövetségesei ezen túl is ott lesznek a szervezők között. Abbéli meggyőződését hangoztatta, hogy a válságokat is csak együtt győzhetik le, és az ünnep is csak akkor lesz igazi, ha az erdélyi magyarság szervezetei együtt élhetik meg.

Borítókép: Potápi Árpád János államtitkár a 12. Kolozsvári Magyar Napok megnyitó gáláján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában