Ország-világ

2015.09.19. 08:44

Lecsapott a TEK Győrben - Tülekedés, kiabálás volt a vízért - fotók

Mintegy harminc TEK-es jelent meg a győri vasútállomáson. Ez történt szombaton!

kisalfold.hu

  • Lecsapott a TEK Győrben
  • Újabb vonat érkezett Hegyeshalomba
  • Áttörték Szentgotthárdnál az osztrák rendőrségi kordont
  • A szombati események percről-percre


    20.20 - Amikor koraeste a buszokkal több mint 1800 menekült érkezett Hegyeshalomhoz, mintegy kétszáz kitikkadt ember kiabálni, tülekedni kezdett, amikor a Vöröskereszt emberei vizet osztottak köztük. Az M1 felvételeket is készített a helyszínen, a tudósító szerint végül mindenki megnyugodott - közölte az index.hu.


    20. 03 - Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez, és természetesen minden egyes esetben megindítja az eljárást azért, hogy Horvátországba vagy Szlovéniába visszaküldhesse a menekülteket - közölte az osztrák belügyminiszter szombaton.


    Johanna Mikl-Leitner úgy fogalmazott: „senki nem tudja nekem elmagyarázni, hogy Horvátországban és Szlovéniában miért nem nyújtanak be menekültkérelmet, ezek az országok miért ne lennének biztonságosak".


    Az MTI által idézett nyilatkozata szerint Európában megfelelően érvényesül a védelemhez való jog, de az nem áll fenn, hogy ezt a legvonzóbb országban lehessen igénybe venni.


    19. 00 - A GYSEV vonalán egy nem menetrend szerint közlekedő vonat érkezett Hegyeshalomba Szentgotthárdról. Az m1 helyszíni jelentése szerint 1842 menekült volt a vonaton, akik az állomástól 4 kilométerre lévő hegyeshalmi kishatárhoz gyalog mennek tovább. A Hegyeshalom-Nickelsdorf határátkelőn most nincs nagy menekültforgalom, derül ki a köztévé beszámolójából - adta hírül az index.hu.


    16. 50 - Átengedték a menekülteket Szentgotthárdról Ausztriába


    Elkezdték átengedni a határon a menekülteket, ötvenes csoportokban Szentgotthárdnál. Közben osztrák oldalon egyre nagyobb a tumultus, most úgy becsülik, hogy 4500 ember zsúfolódott össze az ipari park parkolójában. Pár percenként újabb csoportot engednek át... Komoly baj lesz. Nehéz most mar kiigazodni az infókon: A legfrissebb értesülés az, hogy Hegyeshalomra megy az a vonat, amit ide vártak - tudósít a nyugat.hu


    15. 03 - A rendőrségi akciót követően, négy órás várakozás után elindult Győrből a mentesítőjárat az osztrák határhoz. A vasútállomás most üres.


    Információnk szerint azonban a déli határról a kora esti órákban érkezhet meg a menekültek újabb csoportja. Őket nagy valószínűséggel Vámosszabadiba szállítják. Onnan az emberek taxival jönnek be Győrbe. Aztán a többi majd kiderül ...


    13. 20 - Hegyeshalomból jelentjük

    Életképek Hegyeshalomban 2015. 09. 19. Fotó: Méhes Ákos



    13. 10 - El innen! El innen! - hangos kiabálással csapott le, mintegy harminc TEK-es a győri vasútállomáson. Azonnal megrohamozták az első peronon álló szerelvényt - jelentette a helyszínről munkatársunk.


    A rendőri erők egy férfit teperek le, és pillanatok alatt elvitték.


    Úgy tudjuk, hogy az elfogott férfi fotója a police.hu-n azok között szerepelt, akiknek köze lehetett a röszkei határzárnál történt eseményekhez.


    A különvonatnak tíz órakor kellett volna elindulnia. Információnk szerint ez hamarosan meg is történik.


    Migránsok szerda délután bedöntötték az átkelőkaput a Röszke 2 határátkelőnél, és megpróbáltak bejutni Magyarországra. A köveket, fadarabokat, palackokat dobáló bevándorlókat a rendőrség könnygázzal és vízágyú bevetésével visszaszorította, és visszaállította a kerítést.


    11. 49 - Az eredeti tervek szerint tíz órakor indult volna el Győrből a második mentesítő vonat. A menekültek - körülbelül ezren - fel is szálltak, de a szerelvény még mindig az egyes vágányon áll. A vasútállomáson nyugalom van.


    A helyszínre érkeztek az önkéntes segítők. Vízre, ételre nagy szükség lenne, így várják a felajánlásokat.


    11. 30 - A Máltai Szeretetszolgálat szentgotthárdi beszámolója szerint Szentgotthárdnál a határon álló csarnoknál kialakított gyülekezőhelyre egész éjszaka érkeztek a menekülteket szállító autóbuszok.


    Ide szállították a Horvátországból Magyarbólyba küldött menekültvonaton érkező közel ezer embert is, akik aztán gyalogosan mentek át a határ osztrák oldalán található parkolóba.


    Miután ott elhelyezkedtek, az éjszaka folyamán többször visszasétáltak a Máltai Szeretetszolgálat autóihoz. Az éjszakai órákban sok család többször is visszatért frissítőt, ennivalót, ivóvizet kérni a magyar oldalra - írja az index.hu.


    10. 10 - Elszabadultak az indulatok, jelentette egy a helyszínen dolgozó kollégánk. Azt mondta, az osztrák oldalon várakozó, eddig türelmes menekültek egy része áttört a rendőrségi kordonon.

    Életkép Szentgotthárdon. Fotó: nyugat.hu - Bonyhádi Zoltán

    Életkép Szentgotthárdon. Fotó: nyugat.hu - Bonyhádi Zoltán

    A hatóság látszólag most nem tudja kézben tartani az eseményeket. Többen megsérültek, őket a vöröskereszt munkatársai ápolják - tudósít a nyugat.hu.


    9. 27 - A tömeges migrációs helyzet miatt Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára Simicskó István honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) közleményben szombaton az MTI-vel.


    A most behívottak elsősorban azoknak az aktív katonáknak a laktanyán belüli feladatait látják majd el, akik már huzamosabb ideje az ideiglenes biztonsági határzár védelmében, illetve a Határozott Fellépés 2015 elnevezésű gyakorlat feladataiban vesznek részt.


    Az önkéntes műveleti tartalékos katonák a határ mentén zajló munkálatok során a rendészeti feladatok kivételével minden egyéb tevékenységbe is bevonhatók - olvasható a HM közleményében.


    8. 54 - Több ezer migráns érkezett buszokkal és két vonattal az éjszaka és a szombat reggeli órákban Szentgotthárdra, akik azonban továbbra sem mennek be az ideiglenes gyűjtőpontra, hanem amint tudnak, indulnak Ausztriába.


    Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője továbbra sem mondhatott pontos adatokat az illegális bevándorlók létszámáról, de annyit közölt, valóban több ezren vannak. Az MTI értesülései szerint péntek éjfélig 14 autóbusszal 830 migráns érkezett a szentgotthárdi ipari parkban lévő ideiglenes gyűjtőponthoz, majd reggel 7 óráig további 30 autóbusszal és egy vonattal 2500 ember érte el a magyar-osztrák határon lévő Rába-parti várost.


    Nem sokkal nyolc óra után ismét begördült egy vonatszerelvény a szentgotthárdi vasútállomásra, amelyen 1000-1200 migráns utazott, akik csakúgy mint korábbi társaik, gyalogosan indultak el a határ felé. A rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a rendőrök figyelik a migránsok haladását, biztosítják a közrendet, és azt is, hogy vonulásuk során betartsák a közlekedési szabályokat.


    Szentgotthárdon az ipari park területén múlt szombaton állítottak fel a katasztrófavédelem munkatársai sátrakat, de az ideiglenes gyűjtőpontot eddig alig vették igénybe migránsok, a kialakult gyakorlat szerint ahogy leszállnak a járművekről, azonnal indulnak Ausztria irányába. 


    7. 00 - Mintegy ezer menekült érkezett szombatra virradó éjjel a dél-burgenlandi, rábakeresztúri (heiligenkreuzi) határátkelőre azok közül, akiket a horvát-magyar határról szállítanak át, és megérkezett az első csoport az észak-burgenlandi Miklóshalmára (Nickelsdorfba) is - közölte a tartományi rendőrség.


    Rábakeresztúrról autóbuszokkal Bécse és Grazba, Miklóshalmáról Bécsbe, a Westbahnhof pályaudvarra vitték tovább a menekülteket. Az osztrákok szombaton Rábakeresztúrnál "néhány ezer", Miklóshalmánál pedig mintegy ezer további érkezőre számítanak. A menekültek péntek délután lépték át a magyar-horvát határt horvát rendőrségi kísérettel, onnan Vámosszabadiba, illetve Szentgotthárdra, regisztrációs pontokra szállították őket tovább.


    Az osztrák Vöröskereszt a helyszínen van, a hadsereg sátrakat állított fel a befogadásukra. Az osztrák belügyminisztérium még péntek este a Reuters hírügynökség jelentése szerint azt közölte: nem érkezett hivatalos magyarországi tájékoztatás a buszokkal Ausztria fele tartó menekültekről, így ha nem akarnak menedékkérelmet benyújtani Ausztriában, akár meg is tagadható a beutazásuk. 


    6. 55 - Lezárták Hegyeshalomban a kishatárátkelőt


    Az osztrák hatóságok lezárták az 1. számú főúton a K2-es (Hegyeshalom-Miklóshalma (Nickelsdorf) közút) kis határátkelőt Hegyeshalomnál a gépjármű forgalom elől.  Ausztriába az M1-es autópályán a hegyeshalomi átkelőn keresztül lehet eljutni.


    6. 35 - Hegyeshalomban tartózkodó munkatársunk jelentette, hogy befutott egy különvonat a településre. A menekültek a leszállás után gyalog indultak Ausztria fel.


    A kozut.hu tájékoztatása szerint Hegyeshalomnál az M1-es autópálya végén lévő határátkelőhelyen, és a megnyitott 1-es főúti átkelőhelyen is zavartalan a forgalom.


    A magyar - szlovák határon az M15-ös autóúton Rajkán folyamatos a határforgalom.

    Újra bevándorlók töltik meg a győri vasútállomást

    Az éjszaka folyamán Hat busz futott be Vámosszabadira: a csuklós buszokon több száz menekült utazott. A hetedik busz már nem tudta letenni utasait, s elindult a győri vasútállomásra. A pénteki eseményekről szóló tudósításunk itt érhető el >>

    Az elmúlt éjszaka is érkeztek menekültek Győrbe

    Az elmúlt éjszaka is érkeztek menekültek Győrbe


    Fokozódik a helyzet Szlovéniában


    A szlovén rendőrség könnygázzal oszlatta szét péntek este azt a több száz fős migránscsoportot, amely harcos horvát és szlovén jogvédők támogatásával Horvátországból át akart jutni Szlovéniába Harmica átkelőhelynél. Szlovén rohamrendőrök előzőleg útját állták a migránsoknak, akik a Szutla határfolyó egyik hídján akartak bejutni az országba. A feszült helyzet mintegy egy órán át tartott.


    A tömeg - amelyben gyerekek is voltak - át akarta törni a rendőrkordont. A rendőrök ekkor vetették be a könnygázt. Még az incidens előtt ülést tartott a szlovén nemzetbiztonsági tanács, és úgy határozott, hogy megerősítik a Horvátországgal közös határ biztonságát, valamint elsősorban logisztikai feladatokra mozgósítják a hadsereg egy részét - jelentette a szlovén állami tévé.


    A tanács ülése után Miro Cerar kormányfő azt mondta, ha a menekültáradat túl nagynak bizonyul, az érintett országokkal együtt megvizsgálják annak lehetőségét, hogy létrehozzanak egy szabad folyosót, amelyen keresztül átengedik a migránsokat Szlovénián. A szlovén hatóságok arra számítanak, hogy szombaton mintegy ezer migráns érkezik Horvátországból. Közölték, hogy a menedékkérőket beengedik, de visszatoloncolják azokat, akiket illegális bevándorlónak minősítenek. A pénteken belépni akarók többsége menedéket kért, őket zömmel a sátrakból álló brezicei menekülttáborba, kisebb részben a postojnai menedékes központba vitték.


    A migránsválsággal kapcsolatban a szlovén külügyminisztériumba bekérették pénteken a horvát nagykövetet. Karl Eljavec külügyminiszter bírálta Zágrábot, amiért nem tartja be az európai uniós menekültügyi szabályokat. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke műszaki és logisztikai segítséget ajánlott fel péntek este Horvátországnak a menekültáradat miatt. Szerda óta 17 ezer menekült lépett be Horvátországba. 


     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában