Ország-világ

2014.12.01. 17:37

Kritikus helyzet az ország több pontján

Több utat lezártak, és néhány településen egy ideig nem volt áram. Egész éjszaka dolgoznak majd a tűzoltók néhány településen.

Kritikus helyzet alakult ki az ország több pontján hétfőn az ónos eső, a fagy és a kidőlt fák miatt. Több utat lezártak, és néhány településen egy ideig nem volt áram.

Veszélyesnek és bonyolultnak nevezte az ónos eső, illetve a fagy miatt az ország több pontján is kialakult helyzetet [namelink name="Bakondi György"] hétfő este az M1 Híradójában.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője az mondta: a fővárosban a Normafa, illetve a Svábhegy térségében főleg a kidőlt fák és a leszakadt faágak okoztak problémát, néhány helyen pedig az elektromos vezetékek is megrongálódtak.

"Ezzel együtt az erőfeszítéseink sikerrel jártak, mert ugyan konvojban, de mindenkit haza tudunk juttatni" - hangsúlyozta. Buszokat is munkába állítottak, és a rendőrség is segít a konvojok kísérésében - tette hozzá.

Pest és Heves megyében - elsősorban az erdős területeken - hasonló a helyzet: a kidőlt fák jelentős problémát okoztak, volt olyan hely is, ahol gázcsonkot rongált meg egy lezuhanó fatörzs - ismertette.

Katasztrófahelyzet a Normafánál (Fotók: MTI)


Több helyen is járhatatlanok az utak - mondta, hozzátéve, hogy jelentős erőfeszítéseket tesz a katasztrófavédelem az utakat megtisztítása és a forgalom biztosítása érdekében.

A legsúlyosabb helyzet továbbra is Pilisszentkereszt-Dobogókő-Pilisszentlélek háromszögben van, ezeken a településeken napközben nem volt áram, illetve az útra dőlt fák miatt közlekedni sem lehetett a környéken. Estére Pilisszentkereszten és Plilisszentléleken helyreállt az áramszolgáltatás a katasztrófavédelem által odaszállított aggregátoroknak köszönhetően.

Eljegesedett utakra, kidőlt fákra, lombkoronatörésekre is lehet számítani 400 méteres tengerszint feletti magasságnál, így a Börzsönyben is, a jelenlegi időjárási helyzetben.

Egyes helyeken, például a Csóványosi kilátónál megvastagodott jégtakaró borítja a fákat, így azok veszélyt jelenthetnek a kirándulókra. A hegyi erdészeti utak könnyen eljegesednek, és előfordulhat, hogy kidőlt fák zárják el az utat.

Katasztrófahelyzet a Normafánál (Fotók: MTI)


Kritikus a helyzet a Mátra útjain az erdősávok és fasorok mentén az ónos eső, a fagy és a kidőlt fák miatt.

Az Útinform esti tájékoztatása szerint Heves megyében a 24-es főúton a galyatetői elágazó és Parádsasvár közötti útszakaszt lezárták. Nem lehet közlekedni a Galyatető és a mátraszentlászlói elágazás közötti úton sem.

Az esti órákra a fővárosi XII. kerületi Eötvös út és a hegyvidéki, illetve a II. kerület határán lévő Budakeszi úton is megindulhatott a forgalom, igaz, csak konvojokban. A tíz járműből álló autósorokat rendőrök kísérik.

Az újszászi vonalon jelentős, akár többórás, a ceglédi és a miskolci vonalon 15-30 perces késéssel járnak a vonatok - közölte a Mávinform.

A gyömrői állomást egy időre ki kellett zárni a forgalomból, Maglód és Gyömrő között a biztosítóberendezés is elromlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában