Ország-világ

2021.10.17. 19:02

Követelmény az arab nyelv ismerete egy svédországi iskolagondoki álláshoz

Egy svéd önkormányzat tette közzé az álláshirdetést, amelyben egy iskolába keresnek gondnokot. A követelmények között azonban az arab nyelv ismerete is szerepelt.

A svédországi Södertälje egyik iskolájába keresnek gondnokot, derül ki egy álláshirdetésből, melyet az önkormányzat tett közzé. Olyanok jelentkezését várják, akik rendelkeznek épületkarbantartási tapasztalatokkal, „B” kategóriás jogosítvánnyal, némi számítógépes ismerettel és

folyékonyan beszélnek arabul

A közösségi médiában többen felkapták a fejüket a hirdetésnek ezen pontjára. Sokan úgy vélik, hogy ez diszkriminatív a svédekre nézve, és a követelmény miatt őket kizárják az önkormányzati állás betöltésének lehetőségétől.

A Stockholmtól nem messze fekvő településen egyébként egyre több arab lakik, és mivel a gondnokot kereső iskola szinte minden diákja bevándorló, akiknek az arab az első nyelve, ezért többek szerint jogos, hogy olyan alkalmazottakat vegyenek fel az intézménybe, akik könnyen meg tudják értetni magukat a diákokkal.

A Samnytt hírportál megkeresésére az önkormányzat egyik szóvivője arról számolt be, hogy egyeztettek az iskolaigazgatóval, és megváltoztatták az álláshirdetés szövegét. Most már csak előnyt jelent az arab nyelvtudás, de nem követelmény. A portál másik kérdésére, miszerint mennyire gyakori, hogy az önkormányzat előnyben részesíti az arabul beszélőket a svédekkel szemben az önkormányzati állások feltöltésekor, nem tért ki a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában