Ország-világ

2021.04.19. 11:09

Operatív Törzs: több százezer vakcina érkezik a héten (videó)

Már minden harmadik ember kapott legalább egy adag védőoltást.

Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

1911 ember nem viselt maszkot

Kiss Róbert közölte, hogy a hétvégén 1911 ember nem viselt maszkot – írja az Origo.

Itt vannak a legfőbb kihágások

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy Visegrádon egy kalandparkban két vendéget találtak, ezért eljárás indult a cég ellen. Pénteken a Békés megyei Szarvason egy kocsmát fél évre ideiglenesen bezártak, mert többen ott fogyasztottak. 2974 ember szegte meg a hétvégén a kijárási tilalmat – mondta a rendőr alezredes.

A ferencvárosi Nehru-parkban egy 14 fős csapatra csaptak le a rendőrök, míg Pestszentlőrincen egy 12 fős rendezvényre – mondta Kiss Róbert.

Több százezer oltás érkezik a héten

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy már minden harmadik ember kapott legalább egy adag védőoltást. Az egyéni védelmet csak a vakcina felvétele biztosítja, míg a közösségi védelmet az, hogy minél többen felveszik az oltást – tette hozzá.

34 ezer Moderna-vakcina érkezett hétfőn, kedden pedig 288 040 adag Pfizer, és még a héten orosz, valamint kínai oltóanyagok érkeznek.

Müller Cecília: javulnak a járványügyi adatok

Müller Cecília szólt arról is, hogy minden oltópont működik. A honvédségi oltóbuszok Tolna megye kisebb településein dolgoznak – tette hozzá. Ennek következtében javulnak a járványügyi adatok – mondta a szakember.

Csökkenő nyomás az egészségügyön

Kicsit csökkent az egészségügyre nehezedő nyomás, de még mindig sokan vannak kórházban – mondta Müller Cecília. Minden egészségügyi dolgozónak megköszönte a munkáját. Sajnos 197 beteg meghalt, a haláluk idején koronavírus-pozitív személyek voltak – ismertette Müller. Minden olyan személyt feljegyeznek, akik a haláluk idején pozitívak voltak.

A túlnyomó többség jogkövető

Már 4,280 millió ember regisztrált – mondta Müller Cecília. A védelmi intézkedéseket a túlnyomó többség betartotta, mert ha nem így lenne, akkor már most látszódnának a rossz adatok – tette hozzá.

Csak egészséges gyermek menjen intézménybe

Csak egészséges gyermeket engedjenek el óvodába, iskolába – mondta Müller Cecília. Mindezek mellett minden higiéniás szabályt tartsanak be az érintett intézmények. A pedagógusok soron kívüli beoltását befejezték a hatóságok.

Alacsony volt az utolsó körben az oktatói dolgozók részvétele

A harmadik oltási kampányban csak az oktatói dolgozók 32 százaléka jelent meg. A behívott 210 ezer pedagógusból 153 ezer ember kapott oltást. Összességében 200 ezer pedagógus van beoltva soron kívül.

Ezzel nagyon óvatosnak kell lenni

Müller Cecília elmondta, hogy az oltást követően az ellenanyagszint mérése semmiképpen sem pontos. A semlegesítő ellenanyagok vizsgálata lehetne pontosabb, de a sejtes immunitást nem méri. Egy-egy paraméter vizsgálata nem teheti az információt teljessé.

„Nem azzal kell foglalkozni, hogy mennyi antitestet mérünk”

Müller Cecília arról is beszélt, hogy mindenki bízzon a gyártók és a független laboratóriumok vizsgálataiban. Mindegyik hazai alkalmazott vakcina hatékony és biztonságos – tette hozzá. Nem azzal kell foglalkozni, hogy mennyi antitestet mérünk, hanem most kell védetté tenni magunkat – mondta Müller Cecília.

Müller: a legfontosabb, hogy most tegyük védetté magunkat

Müller Cecília szólt arról is, hogy az összes vakcinát a világon veszélyhelyzeti körülmények között engedélyezték. Éppen ezért lehet, hogy mindegyik védőoltásból kell majd egy harmadik oltás. Pontosan ez a helyzet a kullancs elleni védőoltás esetében. A koronavírus-elleni vakcinák esetében is több kérdés még nem dőlt el. A legfontosabb, hogy most tegyük védetté magunkat – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában