Járvány

2020.06.04. 09:25

Gulyás Gergely: a rendeleti törvényalkotás megszűnik

Trianonról, a járványhelyzetről, a rendkívüli jogrendről és a magyar gazdaság válság újraindításáról is beszélt a mai Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Budapest, 2020. mjus 7. A kormany.hu ltal kzreadott kpen Gulys Gergely Miniszterelnksget vezet miniszter s Szentkirlyi Alexandra kormnyszviv az online megtartott Kormnyinf sajttjkoztatn 2020. mjus 7-n. MTI/kormany.hu/Botr Gergely

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Gulyás Gergely a Kormányinfón kijelentette:

a magyar nemzet az egyetlen, amely képes volt véghezvinni azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után és ellenére is életben maradt

- jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján.

Gulyás Gergely emlékeztetett: 100 évvel ezelőtt kényszerült Magyarország arra, hogy a trianoni békediktátumot aláírja, és ennek következtében az ország elvesztette területeinek kétharmadát és minden harmadik magyar a határon túlra került „anélkül, hogy elköltözött volna”.

A kormány szerdán döntött arról, hogy támogatja a 100. évforduló kapcsán, hogy a Citadellán a magyar szabadság múzeuma jöhessen létre – közölte.

Gulyás Gergely elmondta, a nemzeti gyásznap tíz éve a Nemzeti összetartozás napja is: tíz évvel ezelőtt tették lehetővé a kettős állampolgárság megszerzését, és eddig majdnem 1 millió 100 ezer magyar élt a lehetőséggel. „Trianon után 90 évvel vált az lehetővé, hogy újra közjogi kötelék jöjjön létre magyar és magyar között, a magyar állam és a magyar állampolgárok között” – fogalmazott.

A védekezés sikeres volt a koronavírus-járvány első szakaszában

Sikeresen és eredményesen védekezett Magyarország a koronavírus-járvány első szakaszában – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Hozzátette: Magyarország eredményesebben védekezett, mint Nyugat-Európa bármelyik állama, és ezért köszönetet mondanak mindenkinek, aki részt vett a védekezésben és azoknak is, akik betartották a járványügyi szabályokat.

Gulyás Gergely elmondta, június 16-át követően egy-két napon belül megszűnhet a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet. Ezt követően a színházak, múzeumok, mozik és fürdők is kinyithatnak.

A kormány szerdán döntött arról, hogy a rendezvényekre vonatkozó korlátozás fennmarad. Az autós koncerteket generálisan azonnali hatállyal engedélyezik – közölte.

Mint elmondta, a járványügyi készültség fenntartása indokolt, az operatív törzs továbbra is működni fog, a kórházak irányításai rendszere változatlanul a járványveszélyhez igazodik.

A kormány az idei költségvetésből a járványügyi védekezésre 590 milliárd forintot fordított – közölte hozzátéve, hogy ez szükséges és arányos volt.

A válság ellenére is Európa egyik legstabilabb gazdasága maradhat a magyar

A magyar gazdaság megszenvedte ugyan a járványügyi válsághelyzetet, de jó esély van arra, hogy Európában az egyik legstabilabb eredményt tudja produkálni – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón.

Az idei esetleges gazdasági recessziót jövőre jelentős növekedéssel tudjuk ellensúlyozni

- tette hozzá.

Gulyás Gergely elmondta: a munkahelyek megvédése terén is sikerült jelentős lépéseket tenni. A kormány az eddigi és tervezett intézkedéseivel összesen 1 millió 144 ezer 125 magyar álláshely védelmében, munkaerőpiaci vagy képzési támogatásában működött közre.

Gulyás arról is beszélt, hogy több adócsökkentésről döntött az Országgyűlés. Több mint 1,1 millió álláshelyet védtek meg eddig a kormányzati intézkedések. Csupán 7 ezerrel emelkedett a közfoglalkoztatottak száma a válság kezdete óta.

A miniszter arról is szólt, hogy nemzeti konzultáció lesz a koronavírusról, és a gazdasági lépésekről. A kormány kíváncsi az emberek véleményére.

Hozzátette, egy kedvezményes 200 milliárdos hitelkeretet nyitnak az önkormányzatok számára.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy nem lehet vitatni, hogy Gyurcsány Ferenc egy válság időszakában mindent megtett, hogy a magyar lépéseket itthon és külföldön támadja. A Momentum pedig a magyar jelöltek ellen kampányolt a határon túl.

Gulyás közölte, hogy a kormány támogatja azt a javaslatot, miszerint egy évig ne kapjon családi pótlékot az a gyermek, akit jogerősen elítéltek.

A miniszter arról is beszélt, hogy az új szlovák kormány is elismeri, hogy az ott lévő magyarok őket erősítik. Ez egy örömteli fejlemény – tette hozzá.

Sok olyan nemzetközi korrupcióellenes ajánlat van, köztük egy uniós javaslat is, ami nem szolgálja az ország érdekeit – mondta egy kérdésre Gulyás.

Mostantól ingyenes lehet a nevelőszülői tanfolyam – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Ésszerűség miatt döntött a kabinet úgy, hogy nem kötelező elvégezni a tanfolyamot.

A Lánchíd felújítása fővárosi feladat, a kormány nem tud közbelépni – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy eddig 806 vállalat pályázott a beruházásösztönző támogatásra, ennek háromnegyed magyartulajdonú vállalat. Több mint 350 milliárd forintban vállaltak beruházást.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az egészségügyi technikai személyzet is megkapja a bruttó 500 ezer forintot. A kötelező házi karanténról azt mondta a miniszter, hogy azt minél hamarabb meg akarják szüntetni, de óvatosság kell.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy jövő év július 1-től megszűnik Magyarországon az egyszer használatos műanyagok használata.

Gulyás elmondta az is, hogy a kórházak adósságának újratermelődése ellen mindent megtesznek. Márciustól semmilyen finanszírozási szabályt nem lehetett érvényesíteni az egészségügyben.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy nincsen cigánybűnözés, mert a bűnnek nincs etnikuma.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy június 30-ával az adókedvezmények nagy része lejár, de a turizmusban ezt meghosszabbítják. Ha esetlegesen szükséges lesz, akkor ismételten bevezetik ezeket a lépéseket. 1140 cég igényelt bértámogatást, és 104 ezer embert érint – mondta Gulyás.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az e-receptek könnyített kiváltásának módja a veszélyhelyzet végeztével is megmarad.

A tesztelés minden vád ellenére helyes alapelvek mentén történt Magyarországon – mondta kérdésre Gulyás. A tesztelési szabályok továbbra is a tisztifőorvos kezében vannak – tette hozzá.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az EU megítélését a válságokra adott válaszai adják meg. Most azt remélik, hogy az EU sikeres lesz, és jó javaslatot lehessen elfogadni – tette hozzá. Az unió gazdasági élénkítését támogatni lehet, csak erős tagállami jogosítványokkel lehet a közös hitelfelvételt támogatni – mondta a miniszter.

A miniszter azt is mondta, hogy 430 migránst tartóztattak fel a pünkösdi hosszú hétvégén. Biztosított a magyar határ védelme. Európának el kell kerülnie a járványhelyzet után, hogy egy migrációs nyomás történjen – tette hozzá. Az uniónak minden tagállamot támogatnia kell a határok megvédésében.

2020-ban 19 milliárd forintos kárenyhítési forrás áll a mezőgazdaság rendelkezésére – mondta kérdésre Gulyás.

Mindig is a lehető legszigorúbb büntetőpolitika pártján állt a kormány – mondta Gulyás. Egyelőre nem támasztja alá az emberölések számának növekedését a statisztikát. Nagyon jó a felderítés ezen eseteknél – tette hozzá.

A közvetítést itt megtekintheti:

Borítókép: A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában