Fotó: Botár Gergely / MTI/kormany.hu

Gulyás Gergely: a rendeleti törvényalkotás megszűnik

Trianonról, a járványhelyzetről, a rendkívüli jogrendről és a magyar gazdaság válság újraindításáról is beszélt a mai Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás Gergely a Kormányinfón kijelentette:

a magyar nemzet az egyetlen, amely képes volt véghezvinni azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után és ellenére is életben maradt

– jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján.

Gulyás Gergely emlékeztetett: 100 évvel ezelőtt kényszerült Magyarország arra, hogy a trianoni békediktátumot aláírja, és ennek következtében az ország elvesztette területeinek kétharmadát és minden harmadik magyar a határon túlra került „anélkül, hogy elköltözött volna”.

A kormány szerdán döntött arról, hogy támogatja a 100. évforduló kapcsán, hogy a Citadellán a magyar szabadság múzeuma jöhessen létre – közölte.

Gulyás Gergely elmondta, a nemzeti gyásznap tíz éve a Nemzeti összetartozás napja is: tíz évvel ezelőtt tették lehetővé a kettős állampolgárság megszerzését, és eddig majdnem 1 millió 100 ezer magyar élt a lehetőséggel. „Trianon után 90 évvel vált az lehetővé, hogy újra közjogi kötelék jöjjön létre magyar és magyar között, a magyar állam és a magyar állampolgárok között” – fogalmazott.

A védekezés sikeres volt a koronavírus-járvány első szakaszában

Sikeresen és eredményesen védekezett Magyarország a koronavírus-járvány első szakaszában – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Hozzátette: Magyarország eredményesebben védekezett, mint Nyugat-Európa bármelyik állama, és ezért köszönetet mondanak mindenkinek, aki részt vett a védekezésben és azoknak is, akik betartották a járványügyi szabályokat.

Gulyás Gergely elmondta, június 16-át követően egy-két napon belül megszűnhet a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet. Ezt követően a színházak, múzeumok, mozik és fürdők is kinyithatnak.

A kormány szerdán döntött arról, hogy a rendezvényekre vonatkozó korlátozás fennmarad. Az autós koncerteket generálisan azonnali hatállyal engedélyezik – közölte.

Mint elmondta, a járványügyi készültség fenntartása indokolt, az operatív törzs továbbra is működni fog, a kórházak irányításai rendszere változatlanul a járványveszélyhez igazodik.

A kormány az idei költségvetésből a járványügyi védekezésre 590 milliárd forintot fordított – közölte hozzátéve, hogy ez szükséges és arányos volt.

A válság ellenére is Európa egyik legstabilabb gazdasága maradhat a magyar

A magyar gazdaság megszenvedte ugyan a járványügyi válsághelyzetet, de jó esély van arra, hogy Európában az egyik legstabilabb eredményt tudja produkálni – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón.

Az idei esetleges gazdasági recessziót jövőre jelentős növekedéssel tudjuk ellensúlyozni

– tette hozzá.

Gulyás Gergely elmondta: a munkahelyek megvédése terén is sikerült jelentős lépéseket tenni. A kormány az eddigi és tervezett intézkedéseivel összesen 1 millió 144 ezer 125 magyar álláshely védelmében, munkaerőpiaci vagy képzési támogatásában működött közre.

Dosszié

Gulyás arról is beszélt, hogy több adócsökkentésről döntött az Országgyűlés. Több mint 1,1 millió álláshelyet védtek meg eddig a kormányzati intézkedések. Csupán 7 ezerrel emelkedett a közfoglalkoztatottak száma a válság kezdete óta.

A miniszter arról is szólt, hogy nemzeti konzultáció lesz a koronavírusról, és a gazdasági lépésekről. A kormány kíváncsi az emberek véleményére.

Hozzátette, egy kedvezményes 200 milliárdos hitelkeretet nyitnak az önkormányzatok számára.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy nem lehet vitatni, hogy Gyurcsány Ferenc egy válság időszakában mindent megtett, hogy a magyar lépéseket itthon és külföldön támadja. A Momentum pedig a magyar jelöltek ellen kampányolt a határon túl.

Gulyás közölte, hogy a kormány támogatja azt a javaslatot, miszerint egy évig ne kapjon családi pótlékot az a gyermek, akit jogerősen elítéltek.

A miniszter arról is beszélt, hogy az új szlovák kormány is elismeri, hogy az ott lévő magyarok őket erősítik. Ez egy örömteli fejlemény – tette hozzá.

Sok olyan nemzetközi korrupcióellenes ajánlat van, köztük egy uniós javaslat is, ami nem szolgálja az ország érdekeit – mondta egy kérdésre Gulyás.

Mostantól ingyenes lehet a nevelőszülői tanfolyam – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Ésszerűség miatt döntött a kabinet úgy, hogy nem kötelező elvégezni a tanfolyamot.

A Lánchíd felújítása fővárosi feladat, a kormány nem tud közbelépni – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy eddig 806 vállalat pályázott a beruházásösztönző támogatásra, ennek háromnegyed magyartulajdonú vállalat. Több mint 350 milliárd forintban vállaltak beruházást.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az egészségügyi technikai személyzet is megkapja a bruttó 500 ezer forintot. A kötelező házi karanténról azt mondta a miniszter, hogy azt minél hamarabb meg akarják szüntetni, de óvatosság kell.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy jövő év július 1-től megszűnik Magyarországon az egyszer használatos műanyagok használata.

Gulyás elmondta az is, hogy a kórházak adósságának újratermelődése ellen mindent megtesznek. Márciustól semmilyen finanszírozási szabályt nem lehetett érvényesíteni az egészségügyben.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy nincsen cigánybűnözés, mert a bűnnek nincs etnikuma.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy június 30-ával az adókedvezmények nagy része lejár, de a turizmusban ezt meghosszabbítják. Ha esetlegesen szükséges lesz, akkor ismételten bevezetik ezeket a lépéseket. 1140 cég igényelt bértámogatást, és 104 ezer embert érint – mondta Gulyás.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az e-receptek könnyített kiváltásának módja a veszélyhelyzet végeztével is megmarad.

A tesztelés minden vád ellenére helyes alapelvek mentén történt Magyarországon – mondta kérdésre Gulyás. A tesztelési szabályok továbbra is a tisztifőorvos kezében vannak – tette hozzá.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az EU megítélését a válságokra adott válaszai adják meg. Most azt remélik, hogy az EU sikeres lesz, és jó javaslatot lehessen elfogadni – tette hozzá. Az unió gazdasági élénkítését támogatni lehet, csak erős tagállami jogosítványokkel lehet a közös hitelfelvételt támogatni – mondta a miniszter.

A miniszter azt is mondta, hogy 430 migránst tartóztattak fel a pünkösdi hosszú hétvégén. Biztosított a magyar határ védelme. Európának el kell kerülnie a járványhelyzet után, hogy egy migrációs nyomás történjen – tette hozzá. Az uniónak minden tagállamot támogatnia kell a határok megvédésében.

2020-ban 19 milliárd forintos kárenyhítési forrás áll a mezőgazdaság rendelkezésére – mondta kérdésre Gulyás.

Mindig is a lehető legszigorúbb büntetőpolitika pártján állt a kormány – mondta Gulyás. Egyelőre nem támasztja alá az emberölések számának növekedését a statisztikát. Nagyon jó a felderítés ezen eseteknél – tette hozzá.

A közvetítést itt megtekintheti:

Borítókép: A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Mérföldkőhöz ért az atomerőmű-beruházás
A TV2 lett Magyarország legnézettebb csatornája 2020 első félévében
Bebetonozódott a piacvezető szerepe.
11,5 millióhoz közelít a fertőzöttek száma, a gyógyultaké meghaladta a 6,1 milliót
A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint egy nap alatt több mint kétszázezer új fertőzött van a világban.
Csak a milliókat égetik a topéttermek
A Michelin-csillagos helyek többsége zárva tart, és az őszi nyitás sem biztos még.
Több száz kilogramm drogot találtak egy lángokban álló kisrepülőgép közelében
A sugárhajtású magánrepülőgépet a mexikói légierő gépei üldözték, miután behatolt az ország légterébe, a kényszerleszállást követően pedig felgyújtották.
Gyász
„Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyánk, Nagymamánk, Dédmamám, Testvérem, Keresztanyánk és Rokonunk, FEKETE JÓZSEFNÉ életének 77. évében, hosszan tartó betegség után csendesen elhunyt. Temetése 2020. július 8-án, szerdán lesz a börcsi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Egész életeden át szívesen dolgozva, szerényen éltél, most bánatot ránk hagyva, csendesen elmentél. Örök álom zárta le drága szemed, megpihenni tért két dolgos kezed. Drága Édesanyánk, Isten Veled! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, testvérünk, nagymamánk, dédink, anyósunk és rokonunk, JUHÁSZ IMRÉNÉ szül. Horváth Mária életének 93. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. július 8-án, szerdán 16 órakor lesz a gyirmóti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Elmegyek, mert el kell mennem. Hogy elköszönni sem tudtam, sajnálom. Tudjátok, kiket szerettem. Isten veled, földi élet, s családom! Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, testvérem, anyósom, sógornőm, rokonunk és ismerősünk, POLGÁR FERENCNÉ szül. Futó Mária ravazdi születésű, abdai lakos életének 78. évében, rövid szenvedés után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 9-én, csütörtökön 17 órakor lesz az abdai temetőben. Előtte, 16.15 órakor engesztelő szentmisét mondatunk a helyi templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Ha majd alszom zúgó lomb alatt, ne zavarjátok édes álmomat. Boruljatok le halkan, csendesen, és gondoljátok, hogy nem fáj semmi sem. Ha majd rátértek ti is erre az útra, megyek elétek, találkozunk újra. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyánk, Anyósunk, Nagymamánk és Rokonunk, ÖZV. HORVÁTH JENŐNÉ szül. Nagy Aranka életének 90. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. július 9-én, csütörtökön 16 órakor lesz a tényői katolikus temetőben. Előtte engesztelő szentmise lelki üdvéért 15.15 órakor lesz a helyi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Ha majd rátérünk mi erre az útra, megyünk hozzád, s találkozunk újra. Hiába omlik rád a sír komor göröngye, emléked itt marad szeretteid szívében. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, fiunk, testvérünk és rokonunk, KISS ZOLTÁN életének 50. évében váratlanul elhunyt. Búcsúztatása 2020. július 8-án, szerdán 16 órakor lesz a kónyi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Istenem, vedd térdedre Édesanyámat, ringasd szelíden, mert elfáradt. Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Szeretteim, én már elmegyek, küzdöttem sokat, de már nem lehet. Az örök haza vár, isten veletek! A lelketek mélyén mindig ott leszek! Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó édesanyám, nagymamánk, anyósom, nagynénénk és rokonunk, DUSA LÁSZLÓNÉ szül. Pethő Gizella életének 74. évében csendesen elhunyt. Búcsúztatása 2020. július 9-én, csütörtökön 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Küzdöttem értetek szívvel és erővel, de mint a büszke fák, végül is ledőltem. Most szívemből kérem tőletek, szeressétek egymást, mert én már nem leszek.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Férjem, Édesapánk, Nagypapánk, Testvérem és Rokonunk, ID. KRÁNICZ LAJOS gönyűi lakos életének 85. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. július 8-án, szerdán 13 órakor lesz Győrben, a Szabadi úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik búcsúztatóján részt vesznek, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Pihenj, te drága szív, már megszűntél dobogni, szerető jóságod nem tudjuk feledni. Mert elfelejteni Téged soha nem lehet, csak meg kell tanulnunk ezután élni Nélküled. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága fiunk, bátyus, szerelmem, IFJ. BAGONYI IMRE súlyos betegségben, 39 évesen elhagyta ezt a világot. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 10-én, pénteken 14 órakor a lenti temetőben lesz. Tisztelettel kérjük a kedves gyászolókat, hogy koszorú helyett egy szál fehér virággal adózzanak felejthetetlen emlékének, és a részvétnyilvánítást mellőzzék. Köszönet és mély hála a megjelenésért Imi utolsó útján. Gyászoló család
„Uram, te jónak láttad elszólítani, szent az akarat, mely így tud dönteni. És én, ha kérdezem - Miért ily hirtelen? - hallgat, és nem felel senki sem. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága fiam, testvérem és rokonunk, VÖRÖS SÁNDOR PÉTER volt ménfőcsanaki lakos életének 56. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. július 8-án, szerdán 15 órakor lesz a győrújbarát-kisbarátfalui Templom úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MOLNÁR ISTVÁNNÉ szül. Salamon Ágnes életének 65. évében váratlanul elhunyt. Búcsúztatása szűk családi körben megtörtént. Emlékét szeretettel megőrizzük. Gyászoló család
„Csendesen alszik, megpihent végleg, angyalok bölcsője ringatja már. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Testvérünk, Sógorom, Nagybátyánk és Rokonunk, RONCZ ZOLTÁN BÁLINT életének 69. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. július 9-én, csütörtökön 11 órakor lesz a rábapatonai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk MOLNÁR ERNŐNÉ szül. Szabó Edit Gabriella halálának 6.évfordulóján. A múltba visszanézve valami nagyon fáj, valakit keresünk, aki nincs többé már. Csak az idő múlik, feledni nem lehet, szívünk őrzi drága emlékedet. Örök az arcod, nem száll el szavad, minden mosolyod a szívünkben marad. Örökké szerető családod.
Fájó szívvel emlékezünk ROZSONICS FERENC Sörös halálának 1. évfordulójára! Egy váratlan percben életed véget ért, búcsúzni sem tudtál, nem volt hozzá időd. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok. Soha el nem múló szeretettel őrizzük emlékedet. Szerető családod
Soha el nem múló szeretettel emlékezünk, CSAPÓ MIHÁLYNÉ Bári Magdolna halálának első évfordulójára. Bús temető csendes susogása odamegyünk hozzád, ez marad csak hátra. Ott pihensz ahol nem fáj semmi nyugalmadat nem zavarja senki. Mindig csak egy célod volt a családodért élni ezt a halál nem tudta csak széttépni. Hiába hordjuk sírodra a virágot, eltemettük veled az egész világot. Fájdalmat nekünk csak egyszer okoztál, amikor minket örökre elhagytál. Szerető családod.
Volt valaki, akiért átsírtunk sok éjszakát, volt valaki akit nem pótolhat senki más. Megtört szívvel emlékezünk drága gyermekünkre és testvéremre DUDÁS RÓBERT halálának 6. évfordulóján. Kisfiam, hogyha hallasz! Látod, könnyes a szemem, gyere vissza kérlek, fogd meg mindkét kezem! Nem hallom a hangod, nem vársz, hogyha megyek, s előttem csak akadályok, dönthetetlen hegyek. Fáj nagyon, hogy nem vagy, a csönd is más volt veled. Hidd el, hogyha látsz most, szívem sosem feled! S ha le tudsz jönni hozzám, néha tedd meg, kérlek, s értelmet nyer napom, hogyha látlak téged. Kisfiam, hogyha hallasz! Látod, hogy kereslek, tedd széppé az álmom, és tudd, hogy szeretlek! Téged örökké gyászoló szüleid és testvéred