Járvány

2020.05.28. 10:21

Gulyás: a sikeres védekezésnek köszönhetően megszűnik a rendkívüli jogrend (videó)

Közös érdek, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, hogy ismét rendkívüli jogrendet kelljen bevezetni – hangsúlyozta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője szokásos heti sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, hogy benyújtották a veszélyhelyzet megszüntetéséről és a járványügyi készültségről szóló törvényt. Mára sikerült a vírus terjedését kontroll alatt tartani – tette hozzá a Magyar Nemzet tudósítása szerint. A kormány korán hozott szigorú intézkedéseket, így nem következett el a tömeges megbetegedés szakasza.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az ellenzéki pártokat leszámítva létrejött a nemzeti egység a pártpolitikai mezőn túl. Nemcsak politikusokat, hanem a szakembereket is támadta az ellenzék. A miniszter kijelentette, hogy a járványügyi készültség esetében világos szabályok lesznek.

Közös érdek, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, hogy ismét rendkívüli jogrendet kelljen bevezetni

– mondta Gulyás. Mindenkinek köszönetet mondott a miniszter, aki részt vett a védekezésben.

Június 20-át követően sem lehet zárt térben tömegrendezvényeket tartani. Szükséges fenntartani a járványügyi készültséget – mondta a miniszter. Péntektől Budapesten is változnak a szabályok. A színházak és mozik esetében meg kell tartani a távolságot.

Gulyás Gergely kormányinfójának videóját itt tudja megtekinteni:

Gulyás Gergely közölte, hogy Trianon 100. évfordulója kapcsán speciális szabályok lesznek. A trianoni megemlékezéseket lehetővé teszik, de a védőtávolságot be kell tartani. Parlamenti emlékülés lesz június 4-én, ahol a köztársasági elnök fog beszédet tartani, de Orbán Viktor is mond majd beszédet.

Ma a magyar közösség erősebb, mint bármikor az elmúlt 100 évben. Egyetlen nemzet sem élt volna túl ekkora csonkolást

– hangsúlyozta a miniszter, aki sikeresnek nevezte a 10 évvel ezelőtt indított, a külhoni magyarságot érintő nemzetegyesítést.

A kormány döntött a költségvetésről is. A jövő évi büdzsé a gazdaságvédelem költségvetése – tette hozzá.

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy azoknak, akik elvesztették az állásukat, biztosítanak munkát. Indultak állami képzések, bővült a közfoglalkoztatás, és munkahelyteremtő beruházások is elindultak. A kormány a nehézségek ellenére is több pénzt juttat mindenkinek – tette hozzá, emlékeztetve, hogy lépésről lépésre visszaépítik a 13. havi nyugdíjat is.

Az önkormányzatok kapcsán azt mondta, hogy a kormány partnerként tekint a helyhatóságokra. Közölte, hogy az önkormányzatok 858 milliárd forint támogatást kapnak jövőre, és ez 16 százalékkal több, mint idén. A szolidaritási adóból a gazdagabb önkormányzatok juttatnak a szegényebb önkormányzatoknak, és nem az állami büdzsébe kerül ez a pénz – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy

a kormány továbbra is az egyszer használatos műanyagok betiltása mellett áll, de ez az intézkedés nem veszélyeztethet munkahelyeket.

Az egyszer használatos műanyagokat 2021. július 1-től tiltják be, és 15 mikron felett nem lehet gyártani – ez szigorúbb, mint az európai uniós szabályozás.

A kormány döntött az iskolaőrség létrehozásáról, ez 500 intézményt fog érinteni. Korábbi rendőrökből áll majd az iskolarendőrség – mondta a miniszter. Az állam feladata, hogy az iskolában biztosítsa a rendet, és megvédje a pedagógusokat. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy újabb bűncselekményekkel bővítik ki a 12 éves korig való büntethetőséget. A kormány adott esetben hajlandó további iskolaőröket alkalmazni.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, hogy az önkormányzatok az államnál kisebb mértékben vállaltak felelősséget a védekezésben, különösen igaz ez Budapestre. Ha szolidaritásról beszélünk, akkor abban mindenkinek együtt kell működnie – tette hozzá. Majdnem 1400 milliárdos adósságtól szabadította meg a kormány az önkormányzatokat. Nem a központi bevételeket érinti a szolidaritási adó – tette hozzá.

A budapesti vezetés is vegyen részt a szolidaritásban

– kérte a miniszter.

További kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Lánchíd felújítására 6 milliárdot ígért a kabinet, és ezt fenn is tartják. Viszont az egyik főpolgármester-helyettes nyilatkozata alapján arra következtetnek, hogy a főváros nem tart igényt az állami támogatásra – tette hozzá, arra kérve Karácsony Gergelyt, hogy tegye világossá ez ügyben az álláspontját.

A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a járványügyi készültség semmilyen rendkívüli eszközt nem ad a kabinet kezébe. Amire lehetőség van, hogy a tisztifőorvos jogkörébe tartozó kérdésekben a kormány is dönthet, valamint a boltokban érvényes külön idősáv megállapítása.

Kormányellenes demonstrációt nem lehet betiltani ezen törvényjavaslat alapján

– tette hozzá Gulyás Gergely, hangsúlyozva, hogy alapjog-korlátozást nem tesz lehetővé a járványügyi készültség.

Az olaszokkal való határnyitásra még várni kell, mert megvan még a veszély a fertőzés terjedésére.

Hasonlóan gondolkozik az osztrák kormány is – mondta kérdésre a miniszter.

Az európai uniós tervekről úgy vélekedett, hogy a közös hitelfelvétel egy új szakasza az integrációnak, és meg kell fontolni ezt alaposan. Orbán Viktor holnap reggel a Kossuth rádióban reagálhat érdemben erre a tervre.

A rozsdaövezeti rehabilitációról azt mondta miniszter, hogy az a gazdaság újraindításának egyik eszköze.

Bízik benne, hogy ezekben a térségekben az 5 százalékos lakásáfa komoly mértékben segíti a fejlesztéseket.

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy az önkormányzat része az államnak, ezért ha egy államban negatív dolgok történnek, akkor az az önkormányzatokat is érinti.

Az idei évben az állam ezermilliárdos veszteségeket kénytelen elszenvedni, és ehhez képest a gépjárműadó kiesése az önkormányzati oldalon egyáltalán nem jelentős dolog.

A tárcavezető kérdésre közölte, hogy

a kollégiumok újranyitása egyelőre nem került napirendre, mivel gócpontokká válhatnak.

Üdvözítő lenne, ha Románia az ott élő magyarságot 100 év után a saját állampolgárainak tekintené.

Egy-egy nemzetiség, ha képes kiteljesíteni magát, akkor az az adott ország számára is nagy előny lehet.

Ez az igazi európai gondolkodás – tette hozzá.

A miniszter közölte, hogy június 8-án vagy 9-én lesz Brnóban a V4-es csúcs.

Elmondta, hogy

amikor az egész ország a védekezéssel volt elfoglalva, akkor az ellenzék a védekezésben részt vevőket támadta,

és ezért történelmi felelősség terheli őket.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy

börtönkórház lesz a kiskunhalasi mobilkórházból.

Négy ütemben tér vissza június végére az egészségügy a korábbi működéséhez.

A miniszter elmondta,

egyelőre nem lehet tudni, hogy megrendezhető-e az augusztus 20-i ünnepség.

A miniszter kérdésre azt mondta, hogy

ha ma valaki elveszti a munkahelyét, akkor 3 hónapig kap álláskeresési járadékot, és ezt követően az állam segít az elhelyezkedésben.

Közölte, hogy még egy ilyen helyzetben is 800 ezerrel többen dolgoznak, mint a baloldali kormányzás idején – tette hozzá.

Korábban kedvezményes adózás miatt alapítottak sokan egyházat, és ezt szüntette meg 2011-ben a kormány.

Azok az egyházak, amelyek az egy százalékos felajánlás alapján az első húszban vannak, nem lehet bizniszegyháznak nevezni.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában