Járvány

2020.04.25. 11:13

Operatív Törzs: emelkedik a kórházi kezelést igénylők száma (videó)

A kórházban koronavírus-fertőzéssel kezeltek száma emelkedő tendenciát mutat – emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.

A kormany.hu által közreadott képen Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, Müller Cecília országos tisztifőorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője (b-j) a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 25-én.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Müller Cecília országos tisztifőorvos a Magyar Nemzet tudósítása szerint elmondta, újabb 12 krónikus betegtől kellett búcsút vennünk, ők egy 41 éves férfi kivétel mind idősek voltak. Ezzel 262 főre emelkedett az elhunytak száma, 458-en azonban már gyógyultan távoztak a kórházból. 899 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen.

A tisztifőorvos az európai immunizációs hét kapcsán elmondta,

a védőoltások nemcsak a beoltott személyt védik, hanem a környezetüket is.

– Bizakodóak vagyunk, hogy a koronavírus ellen is kifejlesztik belátható időn belül a vakcinát, ami segíti a megelőzést – fogalmazott.

Hazánkban 12 féle fertőző megbetegedéssel szemben oltják a csecsemőket, sehol máshol nincs a világon ilyen szoros követési rendszer

– hangsúlyozta.

Ismert tény, hogy a bárányhimlő elleni védőoltást is bevezették, illetve a HPV-ellenoltás is rendelkezésre áll. – Ezek nagy dolgok, és mi természetesnek vesszük, de nem az, más országokban kevésbé védettek az emberek.

A tájékoztató videóját itt tudja megtekinteni:

– Ez a hét az immunizációs hét, örömmel nyugtáztam, hogy minden érintett megkapja a kötelező védőoltását – közölte az országos tisztifőorvos. Hozzátette, ez manapság nem könnyű, hiszen a gyerekeket el kell vinni ehhez az orvoshoz, akihez időpontra kell menni. Egy szülő vigye a kisgyermeket a védőoltásra – figyelmeztetett Müller Cecília. Az otthon történő oltás beadás továbbra sem javasolt.

Az iskolában kapott kampányoltásokról a tisztifőorvos azt mondta: ezek halasztódnak, ami nem jelent egészségügyi problémát.

Müller Cecília köszönetet mondott a rendvédelmi szerveknek, akik folyamatosan nehéz körülmények között kell helytállniuk és vigyáznak az egészségügyi dolgozókra és mindenkire.

Kiss Róbert rendőr alezredes emlékeztetett,

május 3-ig marad hatályban a kijárási korlátozás, az új szabályokról kormányrendeletben tájékoztat majd a kormány.

Hatályba lépett az a kormányrendelet is, amely szerint az önkormányzatok a központinál szigorúbb szabályokat hozhatnak hétvégén a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban.

Az elmúlt 24 órában volt az eddigi legmagasabb a rendőri intézkedések száma, amely meghaladta az 1500-at – mondta el az alezredes.

Pénteken megindult a személyforgalom a hegyeshalmi határátkelőnél, hétfő reggel 5 órától 21 óráig lehet használni ezt a határátkelőt – jelentette be Kiss Róbert rendőr alezredes.

Újságírói kérdésre az országos tisztifőorvos közölte: a vérplazmakezelés során csak a már gyógyult páciensek ellenanyagokat tartalmazó vérplazmáját használják fel.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy

a május elejétől várható korlátozásenyhítések elsősorban nem az időseket és a nagyvárosokban élőket fogják érinteni. További türelmet kért a lakosságtól.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, nagyon szeretnék elkerülni az exponenciális növekedést, az eddigi hatósági rendelkezéseknek köszönhetően sikerül kontroll alatt tartani a járvány terjedését. Ehhez nélkülözhetetlen a lakosság fegyelmezettsége is – tette hozzá.

Az idősotthonok fertőtlenítése folyamatosan zajlik, azokban az intézményekben kezdve, ahol már regisztráltak pozitív esetet – idézte fel Müller.

A most zajló ellenőrzések három részben zajlanak: első lépésben egy kérdőíves felmérés történt, a következő ütem most zajlik, itt a száz fő feletti intézményeket vizsgálják, majd jönnek a kisebb létszámú idősotthonok – mondta a tisztifőorvos, aki arról is szólt, hogy Magyarországon a vírus mortalitása az alsó egyharmadba tartozik.

A beszállított maszkokkal kapcsoltban a tisztifőorvos elmondta:

azokat az egyéni védőeszközöket, amelyeket a kormányzat beszerez, elsősorban azoknak juttatja el, akiknek feltétlenül szükséges a védekezésben, így az egészségügyben, a szociális intézményben és a rendvédelemben dolgozóknak.

Rengeteg védőfelszerelés jön, ami örvendetes, mert egy ember naponta 4-6 maszkot is elhasználhat, hiszen folyamatosan cserélni kell ezeket – emlékeztetett. Akik nem ezekben a munkakörökben dolgoznak, azoknak teljesen jó a házi készítésű textilmaszk is, amelyek mechanikai védelmet biztosítanak.

Borítókép: Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, Müller Cecília országos tisztifőorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője (b-j) a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 25-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában