Járvány

2020.04.15. 10:46

Operatív Törzs: távoznak hazánkból a randalírozó irániak (videó)

Nyolcan önkéntesen, hárman pedig kitoloncolással hagyják el Magyarországot azok közül az iráni diákok közül, akik még márciusban járványügyi szabályszegéseket követtek el a Dél-pesti Centrumkórházban – közölte szerdai tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes.

Tegnap két jelentős szállítmány érkezett a budapesti repülőtérre, többek között tízmilló maszkkal és 24600 izolációs köpennyel – mondta el Kiss Róbert az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján a Magyar Nemzet tudósítása szerint.

Az országos idegenrendészeti főigazgatóság döntése nyomán 11 iráni állampolgár hagyja el Magyarországot, nyolcan önkéntesen, hárman pedig kitoloncolással. Ők voltak, akik a Dél-pesti Centrumkórházban járványügyi szabályszegéseket követtek el – emlékeztetett a rendőr alezredes.

Jelenleg 13360 hatósági házi karantén van érvényben, ezeket a rendőrök folyamatosan ellenőrzik. A kijárási korlátozással kapcsolatban 385 rendőri intézkedésre volt szükség, többségében figyelmeztetésre. Összesen 219 büntetőeljárás van folyamatban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, ezek többsége rémhírterjesztés – ismertette Kiss Róbert.

A tájékoztató videóját itt tudja megtekinteni:

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, az igazolt fertőzöttek száma 1572 főre növekedett Magyarországon. Elhunyt továbbá újabb 12 beteg, akik jellemzően valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedtek. Vannak fiatalabbak is az elhunytak között, akik szintén krónikus betegek voltak. Ezzel 134 főre emelkedett az elhunytak száma.

Müller Cecília ugyanakkor örömmel számolt be arról, hogy sokkal magasabb a gyógyultak száma, immáron 192-en távoztak egészségesen a kórházakból. Kitért arra is, hogy több mint 37 ezer mintavétel történt a vírus örökítő anyagának vizsgálatával a kijelölt laboratóriumokban.

Az országos tisztifőorvos emlékeztetett arra, hogy

a magas kockázatú intézményekben vizsgálatot, helyszíni ellenőrzést rendelt el, ennek eredménye a héten várható.

Megnézik, hogy az előírt intézkedéseket végrehajtották-e, betartják-e, az emberek biztonságban vannak-e, követik-e az eljárásrendeket. Kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az egyéni védőeszközök rendelkezésre állnak-e és betartják-e a megfelelő gyakorlatot. A vizsgálat alatt jegyzőkönyv készül, ha szükséges, akkor ez alapján intézkednek. Ezek az ellenőrzések 1035 szociális intézményt érintenek, ezek egy része 10-20 férőhelyes, de vannak több száz férőhelyesek is. A nagyok ellenőrzésével kezdték a vizsgálatokat.

Müller Cecília azt mondta, a nagy lakószámú idősotthonokban is védettség érhető el, ha betartják a korlátozásokat. Köszönetet mondott az együttműködésért, a népegészségügyi szakemberek ugyanis folyamatosan dolgoznak az idősotthonok ellenőrzésén a kontaktkutatások mellett. Hozzátette, egyéni védőfelszerelésekkel már több alkalommal ellátták ezeket az intézményeket. Több szociális otthonban van probléma a Pesti úti otthonon kívül is Budapesten és vidéken, ezeken a helyszíneken már jelen vannak a járványügyi szakemberek – mondta a tisztifőorvos.

Az egészségügyi intézményekben felkészülési terv alapján több ütemben készülnek fel, például szükséges ágyszám és egészségügyi dolgozó álljon rendelkezésre, ha nagyszámú beteg lenne az országban. – Egyelőre a felkészülés rendben zajlik, és továbbra is próbáljuk a járványgörbét alacsonyan tartani – idézte fel Müller Cecília. Hozzátette,

senki nem lehet biztos abban, hogy nem történik majd egyszerre nagyobb számú megbetegedés, épp ezért készülnek, hogy senki ne maradjon ellátatlanul.

Sok más országban rászakad az egészségügyi ellátórendszerre a sok megbetegedés, ezt szeretnénk elkerülni – hangsúlyozta.

Müller Cecília türelmet kért a kórházaktól és a hozzátartozóktól is. Hangsúlyozta, hogy összefogásra van szükség az idősek és a krónikus betegek érdekében, a családnak meg kell oldania a kórházból hazakerült, nem vírusfertőzött betegek ápolását.

Az országos tisztifőorvos úgy fogalmazott, hogy

az április 19-re a Kásler Miklós miniszter által elrendelt, 60 százalékos ágyfelszabadításból 50 százaléknak teljesülnie kell,

és olyan ágyakat kell szabaddá tenni, amelyek lélegeztetésre alkalmas beteg elhelyezésére szolgálnak. Müller Cecília azt mondta, ha egy megyén belül több kórház van, akkor közösen gondolkodjanak, és együtt osszák meg az ágyszámot a koronavírusos betegek számára. Kiemelte ugyanakkor, hogy a betegek csak akkor kerülhetnek haza, ha nem sérül emiatt az állapotuk, de fontos, hogy legyen elég lélegeztetőgéppel felszerelt ágy.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília azt mondta,

ha már nem tapasztalunk további emelkedést a megbetegedettek számában, akkor feltehetően olyan ütemben fog csökkenni a fertőzöttek száma is, ahogy az növekedésnek indult.

A tisztifőorvos szerint minden korosztályból kerülnek ki gyógyult betegek, nemcsak gyermekek, hanem idősek is. Hozzátette, lélegeztetőgépről is lekerülnek betegek, ami rendkívül jó hír.

A társasházak lakóinak azt javasolta Müller Cecília, hogy gyakrabban takarítsanak. Azokat a felületeket, amelyeket nap mint nap sokan megfognak, mint a liftgomb vagy kilincs, fertőtlenítsék gyakrabban.

Kérdésre Müller Cecília jelezte,

a koronavírussal fertőzött betegek a kórházba minden olyan tárgyat magukkal vihetnek, amelyeket egyébként is magukkal vinnének,

így például személyes használati tárgyakat, informatikai eszközöket, amelyekkel kapcsolatot tarthatnak a hozzátartozókkal, vagy amelyeken akár munkát is végezhetnek, jóllehet utóbbihoz többnyire nincsenek elég jól. Kérte ugyanakkor, hogy felesleges tárgyakat senki ne vigyen be a kórházakba.

Az országos tisztifőorvos másik kérdésre arról számolt be, hogy a házimunkához használt cérnakesztyűk a nagy szennyeződéstől védenek, a gumikesztyűk pedig védelmi képességük megtartása mellett, épségük esetén jól működnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy helyesen kell alkalmazni a kesztyűket, mert különben nem érnek semmit. A textilkesztyűt ki kell mosni 60 fokos vízben.

Újabb sajtóérdeklődésre Müller Cecília közölte,

kezelik azokat a betegeket is, akik rosszul vannak ugyan, de nem szorulnak lélegeztetőgépre, mert fontos a megelőzés is a kezdeti tünetek észlelésekor.

A kijárási korlátozásról szóló rendeletet gyakrabban szegik meg a fiatalok – számolt be Kiss Róbert, hozzátéve: figyelmeztetés után a csoportosulásokat gyakran sikerül feloszlatni, tehát vannak pozitív tapasztalatok.

A humanitárius folyosókkal biztosítják azt, hogy a teherforgalom bejöjjön, így a lakosság ellátása folyamatos – emlékeztetett a rendőr alezredes. Beszámolt arról is, a polgármesterek jogszerűen járnak el, ha konkrét idősávot jelölnek ki arra, hogy a 65 év felettiek mikor járhatnak a piacra vásárolni.

Kérdésére válaszolva Müller Cecília azt mondta, a rendelkezések egyértelműek atekintetben, hogy

akinek életmentő műtétre van szüksége, azokat a beavatkozásokat el kell végezni.

Ha ez nem történne meg, akkor az intézmény vezetőjéhez, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz lehet fordulni – tájékoztatott a tisztifőorvos.

Müller Cecília újabb sajtókérdésre elmondta azt is, hogy nincs vérhiány az országban. A szakember kifejezetten köszönte, hogy az emberek nem feledkeznek meg véradásról, ami a gyógyítás, kezelések szempontjából kiemelten fontos.

Borítóképünk kivágás a sajtótájékoztató videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában