Ország-világ

2020.11.26. 10:15

Gulyás Gergely: egyelőre érvényben maradnak a jelenlegi intézkedések (videó)

Véget ért Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely sajtótájékoztatója.

Forrás: Facebook

Fotó: Szentkirályi Alexandra

A jövő hétig mindenképpen maradnak a mostani intézkedések

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, hogy tegnapig az új fertőzések száma 3 és 5 ezer között volt. Tudták, hogy ez a szám nőni fog, mivel megkezdődtek a tömeges tesztelések, és ennek köszönhető, hogy a csütörtöki adatok magasabbak. A különböző hivatásrendek tesztelésének eredményeit egységesen nyilvánosságra hozza majd a kormány.

Az eddig intézkedéseket tartja fenn a kormány, és ebben jövő hétig nem lesz változás – idézte a minisztert az Origo.

Vakcina: A magyar hatósági vizsgálat mindenképpen meg lesz

Gulyás szólt arról is, hogy a mostani helyzet kezelésének a megoldása végül a vakcina lesz. A kormány hosszan tárgyalt a vakcina beszerzésről. Mindenhonnan, ahonnan lehet vakcinát kell szerezni. A magyar hatósági vizsgálat mindenképpen meg fog történni – tette hozzá.

Az egészségügy továbbra is képes ellátni a feladatát

Ingyenes és nem kötelező lesz a vakcina beadatása. 12 millió feletti vakcinát kötött le a kormány a világ több részén – mondta Gulyás. Úgy tűnik, Kína áll a legelélőrébb az oltóanyag tesztelésében. Rossz hír, hogy a Pfizer először Amerikában fog először oltani, és nem Európába. Minden jól mutatja, hogy a fejlesztő országok behozhatatlan előnyben vannak, nincsen szó szolidaritásról – tette hozzá.

Az egészségügy képes ellátni a feladatát, bőven vannak még szabad ágykapacitások – mondta Gulyás.

Mindenki tartsa be a kormány által elfogadott szabályokat – mondta Gulyás. Ha még néhány hétig sikerül kitartani, akkor látszani fog a fény az alagút végén az oltóanyag képében.

Gulyás: Egy kölcsönösen nyertes szituációról van szó

Gulyás arról is beszélt, hogy elfogadhatatlan, hogy politikai kritériumoktól függően lehessen folyósítani uniós pénzeket. Kijelentette, hogy 4 milliárd eurót kap évente az ország, miközben 6 milliárd eurót visznek ki az országból. Egy kölcsönösen nyertes szituációról van szó. Az egyetlen feltétel a közös piac – mondta Gulyás.

A kormány továbbra is ellentétesnek tartja a liszaboni szerződéssel az EP és a német elnökség által elfogadott tervet.

Csak így lehet valaki jogállam Brüsszelben

Brüsszelben csak az lehet jogállam, ha valaki beengedi a migránsokat – mondta Gulyás. A sajtószabadságról pedig csak annyit, hogy a nyugati sajtó nem engedte közölni Orbán Viktor válaszcikkét – tette hozzá. Úgy nem lehet változtatni a jelenlegi helyzeten, hogy a magyar kormány lemond a szuverenitási elemekről.

Mindenkinek szuverén joga van dönteni a bevándorlásról

Nincsen kormányzati döntés az iparűzési-adóról – mondta kérdésre.

Az amerikai adminisztrációnak is joga van a bevándorlásról dönteni, és ezt Magyarország elfogadja, és nem kíván az amerikai belpolitikába beleszólni, de ezt fordítva is elvárja.

Gulyás közölte, hogy Magyarországon az ország vezetésére azoknak kell vállalkoznia, akiket négyévente megválasztanak. Mindezzel Biden azon kijelentésére utalt, miszerint Amerika készen áll a világ vezetésére.

Nem enged álláspontjából a kormány

A Next Generation alapról lehet míg az uniós költségvetésről nem lehet teljes egyhangúság nélkül dönteni – mondta Gulyás. A magyar kormány nem tud és nem akar engedni a korábban megtett nyilatkozataiból – tette hozzá.

Jó elmozdulás, de ez egyelőre kevés

A bírósági jogorvoslat jó elmozdulás a német javaslatban, de egyelőre nem tisztázott, hogy ez mire vonatkozna – mondta Gulyás de szerinte ez egyelőre kevés.

Nincs szándék a további szigorításra, és így is döntött tegnap a kabinet.

Azonban a jelenlegi vírushelyzetben bármi elképzelhető, lehet, hogy könnyítés, lehet hogy szigorítás lesz a fejlemények tükrében – mondta Gulyás.

BKV-busztender: Nyílt és leplezetlen korrupció

Nincs olyan nemzetközi támadás, aminek a magyar ellenzéki pártok ne válnának örömmel a részeivé – mondta Gulyás Dobrev Klára legújabb akciójáról. A korrupciónak egy olyan nyílt és leplezetlen formája, ami teljesen vállalhatatlan – mondta Gulyás a BKV gyanús busztenderéről.

A járvány kezdete óta 15 egészségügyi dolgozó halt meg

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy Magyarország azokkal fog együttműködni az USA-ban, akik a hivatalosan megválasztott vezetők, bízik benne, hogy a jövőben is jó lesz az együttműködés. A kormány dolgozik a táppénzszabályok változtatásán a karanténszabályok miatt, főleg ha kisgyerek is érintett. Az egészségügyi dolgozók 2,6 százaléka fertőződött meg, és 15-en haltak meg március óta – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Az időseket nem korlátozza a vásárlási sáv

Az időseket nem korlátozza a mostani vásárlási sáv – mondta kérdésre Gulyás. Teljesen világos, hogy ez a vírus életveszélyt az idősekre és krónikus betegséggel rendelkezőkre jelent – tette hozzá. Értelemszerűen ez a vásárlási sáv másoknak jelenthet nehézséget, de tudomásul kell venni, hogy a járványhelyzet áldozatokat kíván.

Gulyás: A Momentum minden internacionalista lépést támogat

Több százmilliárdos támogatása lesz az uniótól Magyarországnak 2021-ben is, valamint a költségvetés működőképes. A korábban elfogadott költségvetési bázison az uniós források egy része elérhető lesz – tette hozzá. Mivel a Momentum minden internacionalista lépést támogat, ezért a magyar közbeszerzési szabályok az uniós szabályokat követik, ezért érthetetlen a legutóbbi kijelentésük egyes személyek kizárásáról – mondta Gulyás.

Mindenkit tesztelnek az oktatási intézményekben

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az oktatási intézményekben nemcsak a pedagógusokat tesztelik, hanem minden dolgozót. Indokolt a táppénzszabályokat egyszerűsíteni az oktatási intézményekben. Aki ma iskolában pedagógusként dolgozik, az minden bizonnyal ott kapta el a betegséget, így jár neki a 100 százalékos táppénz. Ilyen irányú módosítást tervez a kabinet.

Eddig nem kellett Palkovicsnak lépnie

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az ITM vezetője egyelőre nem élt azon jogával, hogy ellenséges külföldi felvásárlás ellen fellépjen.

Hatékony fellépés a kamupártok ellen

A választási törvény módosítása kapcsán Gulyás kijelentette, hogy azért támogatták, mert hatékonyabb lépés a kamupártok elleni küzdelemben. Az ellenzék számára sem sérelmes, mivel egyébként is együtt akartak indulni – tette hozzá.

2021-re nem tervezi a pártok állami támogatásának a megvágását a kormány – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Nem döntöttek a sípályák kinyitásáról

A hazai sípályák kinyitásáról nem született döntés még, de mérlegelni kell, hogy Európában a betegség ilyen helyekről terjedt el – mondta egy kérdésre Gulyás. A kormányfő többször is közölte, hogy senki ne tervezzen külföldi síelést.

A magyar pénzügyi finanszírozás 2022 végéig biztosított

A magyar pénzügyi finanszírozás 2022 végéig biztosított – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Kimondott árfolyamcélja nincsen a kabinetnek.

Csak így lehet túljutni a nehéz helyzeten

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy a kormány értelemszerűen jövőre megpróbálja csökkenteni az államadósság szintjét, de most van egy gazdasági válsághelyzet, és ezen csak beruházások ösztönzésével lehet túljutni.

Türelmet kért Gulyás

Türelmet kért a miniszter a karácsonyi intézkedésekkel kapcsolatban.

Szervezettebb lehet a kórházak irányítása

Világos felelősségviszonyok és világos hierarchia kell az egészségügyben – mondta kérdésre Gulyás. A kórházigazgatóságok szervezettebb irányítást hozhatnak. Korrekt és méltányos szabályozást sikerült elfogadni, így amíg nem rendezik az orvosi jogviszonyról szóló rendeletet, addig is a megemelt fizetéseket kapják majd – tette hozzá.

Nem fog változni a választókerületi térkép

A választókerületi térképen csak az ellenzék egyetértésével módosít a kormány – mondta kérdésre Gulyás. Volner esetében egy ellenzéki javaslatot támogattak a kormánypárti képviselők. 8 millió választóból 35 500 támogatóra van szükség, hogy valaki országos listát állítson.

Gyorsítás kell

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy gyorsítani kell a megbetegedések miatt kieső pedagógusok táppénzének a kifizetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában