Ország-világ

2016.02.24. 12:17

Kölni molesztálás: bíróság elé állítottak három elkövetőt

Ezzel megkezdődtek az első perek a szilveszterkor elkövetett bűncselekmény-sorozattal kapcsolatban.

Elkezdődtek szerdán Kölnben az első perek a szilveszterkor elkövetett bűncselekmény-sorozattal kapcsolatban, a németországi nagyvárosban három vádlottat állítottak bíróság elé.

Az egyik vádlott - egy 23 éves marokkói fiatalember - az ügyészség szerint ellopott egy mobiltelefont egy nőtől. A kölni városi bíróságon indított másik perben két vádlott van - egy 18 éves marokkói és egy 22 éves tunéziai fiatalember -, ők az ügyészség szerint ellopták egy férfi táskáját és kameráját.

Szilveszter éjjel Köln belvárosában tömegesen fordultak elő bűncselekmények. Felháborodást főleg a nők sérelmére elkövetett szexuális zaklatások váltottak ki. Az elkövetők körbevették és zaklatták az áldozatokat, közben loptak tőlük.

Szakértők szerint az esetek azt mutatják, hogy megjelent Németországban egy bűncselekménytípus, amelyet egyes arab országokban taharrush gamea néven ismernek, és jellemzően tömegrendezvényeken tapasztalnak. A kifejezés jelentése nyilvános helyen nők sérelmére csoportosan elkövetett szexuális zaklatás. A kölni eseteket vizsgáló nyomozók és a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) szerint az ügyek nem tartoznak a szervezett bűnözés kategóriájába.

Szilveszter óta nem fordultak elő tömegesen ilyen bűncselekmények Németországban.

Kölnben a hatóságok eddig csaknem 1100 feljelentést rögzítettek és 75 feltételezett elkövetőt azonosítottak. Túlnyomó többségük külföldi, általában észak-afrikai férfi, jogi státusa szerint menedékkérő, menedékjogi kérelem benyújtására várakozó, vagy az országban illegálisan tartózkodó személy.

Előzetes letartóztatásba 14 embert helyeztek, közülük egy embert gyanúsítanak szexuális bűncselekménnyel.

Szilveszter éjszakáján a 16 német tartomány közül 12-ben történtek olyan bűncselekmények, mint Kölnben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában