Ország-világ

2017.08.08. 18:07

Kőkorszaki halász sírját tárták fel Lettországban

Lettország északkeleti részén lévő Salaca folyó közelében, a Rinnukalns nevű lelőhelyen tárták fel régészek egy kőkorszaki halász sírját.

A tudósok egy kőkorszaki települést kutatva bukkantak a sírra. A halászt halakkal együtt temethették el, erre lehet következtetni az elhunyt koponyája körül talált halszálkákból - mondta el Valdis Berzins, a Lett Tudományegyetem kutatója. A szakértő szerint ez arra utal, hogy a halászat fontos szerepet játszott az ott élő nép rituáléiban és világnézetében. 


A kutatásokat a Balti és Skandináv Régészeti Központ és a Lett Tudományegyetem végezte Harald Lübke német kutató vezetésével. A munkában a Kieli Egyetem hallgatói is részt vettek.

baltic-course.com

Forrás: baltic-course.com

Rinnukalns, a Balti-térség egyik legkorábban felfedezett kőkorszaki lelőhelye fontos információkkal szolgál az időszámítás előtti 4000 körül élt őskori ember táplálkozásáról és életéről.


Ekkoriban a földművelés és állattartás még fejletlen volt Európában. A korábbi vizsgálatok során kagylók és más tengeri élőlények maradványaira is bukkantak már a területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában