Ország-világ

2014.08.17. 09:13

Kilenc légicsapást mértek az amerikai gépek a dzsihadistákra

A kurdok aznap indítottak hadműveletet a gát visszafoglalására, az amerikai gépek pedig ennek az offenzívának a megsegítésére bombáztak Moszulnál.

Kilenc légicsapást mértek az amerikai harci repülőgépek az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista fegyveres szervezethez tartozó célpontokra Észak-Irakban, a moszuli gát térségében, a kurdok offenzívájának segítésére - jelentette be az amerikai védelmi minisztérium helyi idő szerint szombaton.

A kurdok aznap indítottak hadműveletet a gát visszafoglalására. A Tigris folyón emelkedő, stratégiai fontosságú létesítményt az iszlamisták tizenegy nappal korábban kerítették hatalmukba. Ez a gát a legnagyobb az országban, és ez teszi lehetővé, hogy a térség legnagyobb részét elláthassák vízzel és árammal; Ninive tartomány nagy kiterjedésű területeinek az öntözése is ettől a létesítménytől függ.

Kurd tisztségviselők már korábban jelezték, hogy amerikai légi támogatással sikerült ellenőrzésük alá vonni a gát keleti oldalát, és folytatják az előrenyomulást.

Az Iszlám Állam június óta jelentős területeket vont ellenőrzése alá Irak szunniták lakta északi és nyugati részén, és ott, illetve a szíriai polgárháború alatt korábban hatalmába kerített területeken egy "kalifátust" kiáltott ki. Az utóbbi hetekben számos vallási kisebbség több tízezer tagját üldözték el lakhelyükről az IÁ harcosai, és az évek óta vallási erőszak által sújtott Irakban eddig a béke és stabilitás szigetének számító autonóm kurd tartomány ellen is harcot indítottak.

A 2011-es kivonulás óta az amerikai légierő a múlt héten hajtott végre először harci műveleteket Irakban.

A Pentagon bejelentése szerint a szombati csapásokkal összesen tizennégy - páncélozott vagy fegyverekkel ellátott -járművet semmisítettek vagy rongáltak meg Az amerikai gépekben nem esett kár - tette hozzá a minisztérium közleménye, amely szerint a műveletben pilóta nélküli gépek (drónok) is részt vettek.

A tárca hivatalosan a humanitárius erőfeszítések támogatásának szükségességével, valamint az ottani amerikai személyzet és létesítmények védelmével indokolta az amerikai beavatkozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában