Ország-világ

2018.07.17. 20:56

Kiderült, hol a legrosszabb az időskorú lakosság egészségi állapota Európában

A kutató szerint rengeteg tényező befolyásolja az idős emberek egészségét, a nyugdíjtól kezdve egészen az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésig.

Az európai országok közül Portugáliában a legrosszabb az időskorú lakosság egészségi állapota - derült ki az öregedést vizsgáló eddigi legnagyobb európai tanulmányból, amelynek előzetes eredményeit a portugáliai Coimbrai Egyetem tette közzé.


A DO-HEALTH elnevezésű tanulmányt azzal a céllal indították el 2012-ben, hogy megnézzék, milyen módszerekkel lehet javítani a 70 év felettiek egészségi állapotát.


A vizsgálat előzetes eredményei szerint "klinikai szempontból nézve" a portugál idős emberek mindössze 9 százaléka tekinthető egészségesnek. Utánuk következnek a franciák (37 százalék), a németek (38 százalék), a svájciak (51 százalék) és az osztrákok (58 százalék).


A tanulmány 2157 résztvevő bevonásával készült. A 70 éves, vagy idősebb alanyokat öt európai ország hét városából - Zürich, Bázel, Genf (Svájc), Berlin (Németország), Innsbruck (Ausztria), Toulouse (Franciaország) és Coimbra (Portugália) - választották ki.


Az eredmények szerint 42 százalékuk volt "egészséges idős ember", ami a tanulmány során használt definíció szerint azt jelenti, hogy nem küzdöttek "krónikus betegséggel és jó fizikai, valamint mentális egészségnek örvendtek".


A három éven át tartó klinikai vizsgálat során a résztvevőknek "hetente háromszor kellett egyszerű testmozgást végezniük otthon és napi szinten D-vitamint, vagy omega-3 zsírsavakat, vagy placebót fogyasztaniuk", hogy a kutatók megnézzék, milyen hatással van a D-vitamin, az omega-3 és a fizikai aktivitás az alanyok kognitív, valamint fizikai egészségére.


A kutatók a begyűjtött adatok elemzésével akarják meghatározni, hogy az egyes módszerek miként befolyásolják a - nem gerincet érintő - csonttörések kockázatát, az alsó végtag izmainak működését, a kognitív funkciók hanyatlását, a vérnyomás megnövekedésének, valamint bármilyen fertőzésnek a kockázatát.


A megszerzett információk révén "olyan stratégiákat lehet kidolgozni, amelyek lehetővé teszik az idősebb emberek számára, hogy aktívabb és egészségesebb életet éljenek" - mondta Jose Antonio Pereira da Silva, a Coimbrai Egyetem munkatársa, aki egyike volt a tanulmányt készítő több mint ötven német, osztrák, francia, portugál és svájci szakembernek.


A kutató szerint rengeteg tényező befolyásolja az idős emberek egészségét, a nyugdíjtól kezdve egészen az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésig. "Van egy tényező, amely feltételezésem szerint nagyon fontos, és ez nem más, mint az iskolai végzettség" - jegyezte meg a szakember.

Címkék#portugália

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában