Ország-világ

2019.04.08. 09:00

Kevesebben válnak el

Visszaesett a válások száma az elmúlt években. A szakértő szerint egy házasság sosem akkor megy tönkre, amikor a bíróság felbontja.

Hancz Gábor

A 2017-es volt az utóbbi fél évszázadban a harmadik olyan esztendő, amikor a válások száma nem érte el a 20 ezret hazánkban. A Központi Statisztikai Hivatal nemrégiben közzétett elemzése szerint a csúcsév az 1987-es volt csaknem 30 ezer felbontott friggyel. A szám utána 24–25 ezer körül állandósult. 


Az elmúlt tíz évben újabb csökkenés kezdődött, s 2014-ben – ötven év után először – ismét 20 ezer alá esett a válások száma és azóta 2015 kivételével minden évben e szint alatt is maradt. A folyamat Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében is megfigyelhető.

Némiképp más tendencia rajzolódik ki, ha az adatokat a házasságok számához viszonyítjuk. Ebből a szempontból a legrosszabb év a 2008-as volt, amikor a házasságok 12,5 ezreléke szűnt meg. Az azt megelőző időszakot jellemző emelkedés mögött a házasságkötések és a házasságban élők számának csökkenése állt, ami a lényegében stabil számú válás mellett is növelte a mutatót. Azóta az érték a nyolcvanas évek első felében és a kilencvenes évek közepén is jellemző 10 ezrelék közelébe csökkent.


Más változásokat is kimutattak a statisztikusok. A nők 1990-ben harmincas éveik elején, az ezredforduló óta viszont negyvenes éveikben váltak el a leggyakrabban. Emellett nőtt az ötvenes éveikben házasságukat felbontók aránya. Ebben az időszakban 36-ról 46 százalékra emelkedett az olyan válások aránya, ahol nem voltközös kiskorú gyermek.


L. Stipkovits Erika győri szakpszichológus-pszichoterapeuta szerint a válások egyik oka, hogy a néhány évig tartó szenvedélyszerelem után ki ki kellene alakulnia a társszerelemnek. „Ebben az időszakban viszont sok kapcsolatban harcolnak azért, hogy melyik fél szokásai érvényesüljenek. Ha nem történik megbékélés, válás lehet a vége" – fejtette ki. Mások nehezen tudnak egymással kommunikálni és eltávolodnak egymástól. Az is váláshoz vezethet, ha a férj és a feleség között nem alakul ki „mi"-tudat, például nem külön kasszán vannak vagy nem válnak le a szülőktől. Fontos az is, hogy a párok kölcsönösen megbecsüljék egymást. Manapság jellemző, hogy minden a gyerekekről szól, s a pároknak nincsenek is közös élményeik.


„Lehet, hogy kevesebb házasság megy szét, de még mindig több, mint amennyinek kellene" – mondta L. Stipkovits Erika. „Ha a párok felismernék a válás előjeleit, esetleg szakember segítségét is kérnék, visszatalálhatnának a másikhoz."

Számít a végzettség

A leggyakrabban – minden második esetben – azonos szintű végzettséggel rendelkező párok válnak el és arányuk alig változott 2000 óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában