Járvány

2020.05.11. 13:05

Két hónapos szünet után számos üzlet és szolgáltatás nyílt meg Csehországban

Újra megnyíltak a bevásárlóközpontok, a vendéglők teraszai, a fodrászatok és más szolgáltatások, amelyek a koronavírus-járvány miatt március közepe óta zárva voltak.

Legfeljebb száz ember részvételével lehet rendezvényeket tartani, megnyíltak a színházak, a mozik és részben felújult az iskolai oktatás is, mert az általános- és középiskolák végzős diákjai visszatértek alma matereikbe.

A közéletet és a gazdasági tevékenységet korlátozó intézkedések fokozatos feloldását a szigorú higiéniai szabályok betartása mellett az egyre javuló járványhelyzet teszi lehetővé.

Andrej Babis kormányfő és Jan Hamácek belügyminiszter vasárnap egyaránt arról beszélt, hogy a kormány valószínűleg már nem fogja kérni a május 17-én lejáró szükségállapot meghosszabbítását. Erről a hétfői kormányülésen várható döntés.

Csehországban immár tíz napja százon alul van a napi igazolt fertőzések száma, alacsony a halálozás és egyre többen gyógyulnak fel a Covid-19 betegségből.

Hétfő reggelig 8123 személynél mutatták ki a koronavírusos fertőzést, a betegek több mint fele, 4482 személy, azonban már felgyógyult – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján közölt hivatalos adatokból.

A járvány áldozatainak száma az utóbbi napokban már csak lassan növekszik. Hétfő reggelig 280 személy halt meg, többségük más betegségben is szenvedő idős ember volt.

Kórházban jelenleg 233 beteget kezeltek, akik közül mintegy negyvennél a betegség lefolyása súlyosnak minősíthető. Az eddig elvégzett laboratóriumi tesztek száma már jóval meghaladta a 300 ezret.

Csehországban március elsején diagnosztizálták az első fertőzést. A hatóságok szerint a járvány az utóbbi időben egyre gyengül, és terjedését sikerül ellenőrzés alatt tartani.

Címkék#Csehország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában