Ország-világ

2017.08.26. 08:20

Kard volt a Buckingham-palotánál elfogott támadónál és többször is ˝Allahu akbar˝-t kiabált

Őrizetbe vettek pénteken este Londonban a Buckingham-palotánál egy késsel felfegyverkezett férfit - közölte a brit rendőrség.

MTI

Egy 120 centiméteres kard volt annál a férfinál, aki péntek este rátámadt két rendőrre a londoni Buckingham-palotánál, és a férfi többször is "Allahu akbar"-t kiabált

- közölte szombaton a brit rendőrség.


A 26 éves férfi, akit jelenleg a rendőrség terrorizmusellenes részlege tart fogva, szándékosan hajtott oda egy rendőrségi furgonhoz, a furgon előtt állítva le gépkocsiját a Buckingam-palotához, azaz II. Erzsébet királynő lakhelyéhez közel eső helyszínen - teszi hozzá a pénteki incidens részleteit ismertető rendőrségi közlemény.


A fegyvertelen rendőrök igazoltatni akarták az autóban egyedül ülő sofőrt, aki ekkor megpróbált előrántani egy "120 centiméteres kardot" az elülső utasülés lábteréből.

A rendőrök azonnal cselekedtek, hogy lefogják, s a vele vívott küzdelemben három rendőr könnyebb sérülést szenvedett. A támadót, aki többször is azt kiabálta ˝Allahu akbar˝ (Isten a legnagyobb!), spray-vel ártalmatlanították"

- közölte a brit rendőrség.


Híradások szerint a Londontól északra élő, lutoni illetőségű férfit szombaton a rendőrség terrorizmus elleni részlege kétszer is kihallgatta.


Másfél órával a londoni incidens előtt nagyon hasonló történt Brüsszelben: katonákra támadt késsel egy szomáliai férfi közben azt kiabálva, hogy "Allahu akbar!". A katonák a férfira lőttek, aki nem sokkal később belehalt sebeibe. A belga ügyészség terrortámadásnak minősítette az esetet.


A londoni "nyomozással a rendőrség terrorizmus elleni részlegét bízták meg, és jelenleg házkutatások zajlanak Luton térségében" - közölte Dean Haydon, a részleg parancsnoka.


"Azt gondoljuk, hogy a férfi magányosan cselekedett, és egyelőre nem kutatunk más gyanúsítottak után" - fűzte hozzá a parancsnok, kiegészítve azzal, hogy a szokásos rend szerint "egyelőre terrorcselekményként kezelik az ügyet".


Haydon azt is elmondta, hogy a szolgálatban lévő rendőrök számát megemelték, tekintettel a hétfői ünnep miatti hosszú hétvégére, valamint arra, hogy a májusi manchesteri merénylet miatt továbbra is súlyosnak minősítik a terrorfenyegetés szintjét az Egyesült Királyságban.


Korábban


A férfit járőröző rendőrök állították meg, és ezután találtak nála kést. Az illető lefogása közben a rendőrökre támadt és kettőt könnyebben megsebesített, őket a helyszínen ellátták a mentők, nem szorulnak kórházi ápolásra. Más nem sérült meg.


A rendőrség közlése szerint még nem dőlt el, hogy terrorizmushoz köthető-e az eset.

 

BREAKING: Man 'armed with sword attacks police officer' outside Buckingham Palace, London https://t.co/1VZ4E0gD7P


Másfél órával korábban nagyon hasonló történt Brüsszelben: katonákra támadt késsel egy szomáliai férfi közben azt kiabálva, hogy "Allahu akbar!". A katonák a férfira lőttek, aki nem sokkal később belehalt sebeibe. A belga ügyészség terrortámadásnak minősítette az esetet.


A Buckingham-palota London egyik turistanevezetessége, már csak azért is, mert II. Erzsébet királynő lakhelye. Az uralkodó azonban az augusztust rendre Skóciában tölti családja több tagjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában