Ország-világ

2018.08.31. 15:21

Káosz uralkodik a leszboszi menekülttáborokban - túlzsúfoltak a befogadóhelyek

A Mória városában lévő kétezer férőhelyes táborban több mint hétezer migráns és menedékkérő él összezsúfolva, mintegy 25 százalékuk gyerek.

A tűrőképesség határán vannak a migránsok egy túlzsúfolt leszboszi befogadó központban - figyelmeztetett az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken, és felszólította a görög hatóságokat, hogy gyorsítsák fel a menedékkérelmek elbírálását, és mielőbb szállítsák tovább a menedékre jogosultakat az ország belseje felé.

A Mória városában lévő kétezer férőhelyes táborban több mint hétezer migráns és menedékkérő él összezsúfolva, mintegy 25 százalékuk gyerek.

- mutatott rá sajtótájékoztatóján Charlie Yaxley, az UNHCR munkatársa. Yaxley szerint fenntarthatatlan, hogy gyakran alapvető szolgáltatásokat kell nélkülözniük az itt élőknek. Úgy fogalmazott, hogy a móriai központban robbanáshoz közeli a helyzet.

Egyre több emberen mutatkoznak mentális egészségügyi problémák tünetei, a válasz és a kezelés siralmasan elégtelen.

- tette hozzá.


A török partokhoz közel, az Égei-tengeren található Leszboszra csaknem egymillió szíriai, iraki és afgán migráns érkezett 2015-ben. A balkáni útvonal 2016-os lezárását és az Európai Unió, illetve Törökország közötti menekültügyi egyezmény megkötését követően jelentősen csökkent az újonnan érkezők száma. 2017-ben mintegy 41 700 migráns érkezett a görög szigetekre, alig negyedannyi, mint egy évvel korábban. 2018 augusztusában naponta átlagosan 114 migráns ért partot Görögországban. Az előző hónapban 83 volt ez a szám.


A leszboszi Mitílíni polgármestere, Szpírosz Galinosz csütörtökön figyelmeztette az athéni kormányt, hogy erőszakba torkollhat az állandó túlzsúfoltság az Égei-tenger görög szigeteinek menekülttáboraiban.

Fennáll annak a veszélye, hogy nemsokára tragikus események szemtanúi leszünk.

- írta levelében Galinosz Dimitrisz Vicasz menekültügyért felelős miniszternek, és hozzátette, hogy a sziget lakossága "türelme végére ért".


Nemcsak Leszboszon nyugtalanító a helyzet. Számoszon egy 700 férőhelyes regisztrációs központban 2700 ember él összezsúfolva, míg Kósz és Híosz szigetén ezek a létesítmények elérték kapacitásuk kétszeresét. Hivatalos adatok szerint több mint 19 000 menekült és migráns van Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein, noha az itt épült menekülttáborok csupán hatezer fő befogadására épültek. Csak a nyolcvanhatezer lakosú Leszboszon körülbelül 10 500 migráns tartózkodik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában