Ország-világ

2019.01.16. 15:59

Kamerunban fegyveresek elraboltak több tucat embert

Az AFP francia hírügynökség egy civil szervezet illetékesétől úgy értesült, hogy több mint 30 embert raboltak el feltehetőleg angol anyanyelvű szakadárok.

Több mint 30 embert raboltak el fegyveresek, feltehetőleg angol anyanyelvű szakadárok Kamerun délnyugati, fegyveres konfliktus sújtotta területén - közölték szerdán helyi források.


"Több mint 30 embert raboltak el kedden a Bueát (a Délnyugati Tartomány székhelyét) Kumbával összekötő autópályán" - erősítette meg egy, a tartománybeli hatóságokhoz közeli forrás az AFP francia hírügynökségnek, amely egy térségbeli civil szervezet illetékesétől értesült az esetről.

    

Kamerun délnyugati, angol nyelvű régiójában szakadár fegyveresek csoportjai küzdenek a kameruni biztonsági erőkkel egy független, angol nyelvű állam létrehozásáért Ambazónia néven.

    

A nyugat-afrikai ország angol anyanyelvű lakosai úgy érzik, hogy a kameruni társadalom peremére szorultak a francia nyelvű közösséggel szemben. Régóta panaszkodnak arra, hogy másodrendű állampolgárként kezelik őket az országban és a kormány kevesebb támogatást tesz elérhetővé számukra.

    

Az AFP megjegyzi, hogy e térségekben egyre gyakrabban rabolnak el hivatalos személyeket, katonákat, rendőröket és civileket is, részben azért, hogy fokozzák a központi kormányra nehezedő nyomást, másrészt, hogy váltságdíjat követeljenek értük.

    

A Paul Biya kameruni elnök frankofón kormánya elleni tüntetések és a szakadár törekvések az után erősödtek fel, hogy a kormány 2017 végén leverte az angol nyelvű lakosok békés, függetlenségpárti tüntetéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában