Ország-világ

2021.03.19. 06:44

Jelentős káderhiánnyal küszködik a kormányra készülő Momentum

Markáns, esetenként több száz embert börtönnel és kirúgással fenyegető elképzelésekkel kormányozna a Momentum az elmúlt időszakban tett nyilatkozatok alapján. Kormányzáshoz szükséges embereik viszont egyelőre nincsenek, ezért intenzív toborzásba kezdtek.

A Magyar Nemzet birtokába került belső levelezés szerint kormányzati felkészülési csapatot próbál összeállítani a Momentum. A március 17-én kiküldött belső levél szerint a jelentkezők az első körben fejlesztőszemináriumokon vettek részt, most „viszont már minisztériumi munkához hasonló projekteken lesz lehetőség dolgozni a készségfejlesztés jegyében”. A levél szerint „vezetői és szakmai tapasztalattal rendelkező tagjaink jelentkezését továbbra is szívesen várjuk!”.

Mint ismert, Fekete-Győr András Momentum-elnök az elmúlt időszakban többször is nyilatkozott arról, hogy szerintük mi a teendő egy esetleges 2022-es kormányváltás után. Az egyenesen új rendszerváltást meghirdető párt a kormányra kerülése utáni napokban például előzetes letartóztatásba helyezné „a Fidesz oligarcháit”, s a „felcsúti pernek” nevezett eljárásban vonná felelősségre „a rendszer alapembereit”.

Fekete-Győr tavaly őszi nyilatkozata szerint pedig legalább hétszáz, szerintük fideszes kormányzati tisztviselő eltávolítását is tervezik.

Legutóbb az a felvetésük okozott nagy visszhangot és felháborodást, hogy Fekete-Győr eltiltaná a foglalkozásuktól, hivatásuk gyakorlásától a jobboldali újságírókat, akik szerinte propagandisták.

A Momentum elnöke február végén mutatta be egy állítása szerint alkotmányjogászokkal, nemzetközi jogászokkal, közgazdászokkal közösen kidolgozott pártprogramot, amely egyébként több ponton is erősen hasonlít a Gyurcsány Ferenc által még miniszterelnökként meghirdetett programokra. A balliberális párt eszerint a remélt kormányzás első hónapját a személycserékre, a lebukottak egymást besúgó folyamatának beindítására és a nyilvánosság bevonására, vagyonmentő intézkedésekre szánná, az új rendszerváltást pedig alig több mint tíz hónap alatt befejezné.

Kérdés, hogy kikre támaszkodnának, ha még csak most keresik tagjaik között azokat, akik egyáltalán vezetői tapasztalattal rendelkeznek.

Momentum-közeli forrásokból úgy értesült a lap, hogy az úgynevezett „kormányzati felkészülési csapattal” a szivárványkoalíció esetleges győzelme esetén a fiatal liberális pártnak az államigazgatás terén meglévő súlyos szakemberhiányát pótolnák. Informátorunk úgy fogalmazott, hogy bár a többezres tagság jelentős része „már többéves munkatapasztalattal rendelkezik”, ám azt jellemzően nem az államigazgatásban szerezték.

A lap információi szerint ennek megfelelően általános államigazgatási ismereteket terveznek átadni a jelentkezőknek, tehát nem arról van szó, hogy valamilyen árnyékkormányt alakítanának egy, a szakmai know-how-t már birtokló csapattal.

Egyelőre nem ismert, hogy ebből a Momentum szám szerint hány „szakértőt” delegálna kormányra kerülésük esetén az államigazgatásba, ám erősen kérdéses, hogy ezek az emberek milyen minőségű munkát végeznének majd, ha még csak most kezdik elsajátítani a terület alapismereteit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában