Ütközés

2019.10.08. 07:59

Japán határozottan tiltakozik Észak-Koreánál a tengeri incidens miatt

Hétfőn Japán kizárólagos gazdasági övezetében egy japán járőrhajóval ütközött össze egy észak-koreai halászhajó.

Abe Sindzó japán miniszterelnök kedden a parlamentben felszólalva azt mondta, hogy Tokió diplomáciai csatornákon át fejezte ki határozott tiltakozását a történtek miatt. Abe szerint súlyos problémát jelent az, hogy észak-koreai hajók törvénytelen halászatot folytatnak Japán kizárólagos gazdasági övezetében, zavarják és veszélybe sodorják a japán halászokat. A tokiói kormány határozott intézkedéseket fog tenni, hogy véget vessen ennek a gyakorlatnak – jelentette ki.

Hétfőn japán járőrhajóval ütközött össze egy észak-koreai halászhajó a Japán-tengeren, az utóbbi jármű elsüllyedt. A legfrissebb jelentések szerint hatvan észak-koreai halász vízbe esett, de japán hajók mindnyájukat kimentették és átadták egy másik észak-koreai hajónak.

A japán halászati felügyelet közölte: az észak-koreai hajók az elmúlt időszakban folyamatosan halásznak a térségben, tavaly több mint ötezerszer fordult elő, hogy behatoltak a kizárólagos gazdasági övezetbe. Az utóbbi hetekben megszaporodtak a hasonló incidensek az Oroszországhoz tartozó vizeken is, orosz határőrök több észak-koreai halászhajót tartóztattak fel, és több száz észak-koreai halászt állítottak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában