Ország-világ

2018.11.23. 08:00

Itt a védőoltás ideje

Csaknem harmincezren oltatták be magukat influenza ellen Győr-Moson-Sopron megyében tavaly. Oltóanyag idén is van bőven.

Hancz Gábor

„Jellemzően az idősek és a krónikus betegek kérik az influenza elleni ingyenes oltást. Esetükben ez azért is fontos, mert ha ők megfertőződnek, a tapasztalatok szerint magasabb arányban kerülnek kórházba és körükben sajnos a halálozás is nagyobb" – mondta a Kisalföldnek dr. Balázs Éva. A győr-kisbácsai háziorvos idén száz vakcinát kapott, ennyi az elmúlt évek alapján biztosan elég lesz, várhatóan még maradni is fog. Eddig harminc injekciót adott be. Emellett egy szezonban mintegy 20–25 ingyenes oltásra nem jogosult páciense szokta kérni, hogy írjon fel számára oltóanyagot receptre.


A doktornő felhívta a figyelmet arra, hogy az alapvető higiéniai szabályok betartásával magunk is sokat tehetünk azért, hogy ne kapjuk el a vírust vagy másokat ne fertőzzünk meg. Fontos, hogy zsebkendőbe tüsszentsünk,köhögjünk, gyakran mossunk alaposan – 20–30 másodpercig – kezet, betegen pedig ne menjünk közösségbe. Esetenként maszk viselése is hasznos lehet.

Oltóanyag kis üvegcsékben – Dr. Balázs Éva győr-kisbácsai háziorvos száz térítésmentes vakcinát kapott. Fotó: Bertleff András

Ahogy hozzá, úgy a többi kollégájához is megérkezett már az influenza elleni oltóanyag. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal a Kisalföld érdeklődésére közölte, hogy összesen 55 ezer ingyenes vakcinát szállítottak ki, éppen annyit, amennyit tavaly. Felhasználásukról egyelőre nincs információ, mert a háziorvo-

soknak csak később kell erről jelentést leadniuk. A tavalyi számok ugyanakkor ismertek: a 2017/2018-as szezonban kis híján 30 ezren kaptak ingyenes injekciót. Emellett természetesen sokan receptre íratták fel és váltották ki a védőoltást.


A térítésmentes oltóanyagra jogosultak többek között a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben, a veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotban szenvedők, a várandósok, a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervező nők, a hat hónaposnál idősebb, háromévesnél fiatalabb, krónikus betegséggel küzdő csecsemők és gyermekek. Szintén ingyen kaphatnak oltást az ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápoltak-gondozottak, az egészségügyi dolgozók és az ápolást nyújtó szociális intézmények munkatársai. Ugyancsak nem kell fizetniük a vakcináért a sertés és baromfi tartásával, szállításával foglalkozóknak, illetve a baromfi-feldolgozókban, vágóhidakon dolgozóknak.

A szakemberek hangsúlyozzák: a védettség kialakulásához 10–14 nap szükséges, emiatt célszerű minél előbb kérni az oltást.

Komárom-Esztergom megyei adatok

Az influenza elleni oltóanyag Komárom-Esztergom megyébe október 16-án érkezett meg, ezek a háziorvosokhoz kerültek: 38 ezer vakcina áll rendelkezésre. A megyében figyelőrendszert is felállítottak, 41 háziorvos rendszeresen küld jelentést a betegek számáról, míg három háziorvos mintákat is továbbít. Tavaly a felnőtteknek szánt vakcina 74 százalékát, míg a gyerekeknek készített oltóanyag 99 százalékát használták fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában