fenyegetés

2020.12.21. 07:01

Ismét rakéták csapódtak be a bagdadi Zöld Zónában

Az Egyesült Államok azonnal visszavág, ha Irán a Forradalmi Gárda januárban megölt parancsnoka halálának évfordulója körül megtámadná az amerikaiak bármely létesítményét a Közel-Keleten – jelentette ki Frank McKenzie tábornok, a térségbeli amerikai erők parancsnoka vasárnap este.

Irak, Irán és az Egyesült Államok az év elején súlyos fegyveres konfliktus szélére sodródott, mert az Egyesült Államok a bagdadi reptéren dróncsapással megölte az iráni Forradalmi Gárda elitegységének vezetőjét, Kászim Szulejmánit és egy iraki síita milícia vezetőjét. Az Iránnal rokonszenvező iraki fegyveres szervezetek akkor bosszút esküdtek a haláluk miatt.

Azóta számos rakétatámadás érte például Bagdadban a szigorúan védett, úgynevezett Zöld Zónát, amelyben az amerikai nagykövetség is van, de több offenzíva érte a bagdadi repülőteret is, ahol Szulejmáni meghalt.

Washington szerint ezeket a támadásokat Irán támogatta síita szervezetek – a bosszút esküdők – követik el, de Teherán ezt soha nem ismerte el.

Éppen vasárnap este, amikor McKenzie tábornok nyilatkozott, nyolc rakéta becsapódott a Zöld Zónában, és a támadók nyilvánvalóan az amerikai nagykövetséget vették célba – közölték iraki biztonsági források. Némi anyagi kár keletkezett, de áldozatul senki nem esett az offenzívának – tették hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában