demonstráció

2019.11.06. 11:38

Iskolák ezrei maradtak zárva Hollandiában

Több mint négyezer iskola maradt zárva pedagógussztrájk miatt szerdán Hollandiában, a tiltakozók béremelést, illetve jobb munkakörülményeket szeretnének elérni.

Az ország alap- és középfokú oktatási intézményéinek mintegy 80 százaléka részt vett a munkabeszüntetésben.

Helyi sajtóhírek szerint a követelések teljesítésére az egyre fokozódó munkaerőhiány visszaszorítása érdekében is szükség lenne.

Múlt héten a kormány bejelentette, hogy nagyjából 460 millió euróval megemelik a jövő évi oktatási költségvetést, ebből azonban csak 363 millió euró számít friss forrásnak.

„Kapunk egy rendkívül drága ajándékot, de ez nem oldja meg az oktatás legnagyobb problémáját, nem lesz magasabb fizetés vagy több tanár” – közölte az akció egyik szervezője, hozzátéve, hogy az iskolák ezt a pénzt valószínűleg új számítógépekre, a mosdók felújítására és hasonló célokra fogják fordítani.

Leszögezte: az ilyen eseti forrásnövelések helyett strukturális béremelésekre, új tanárok felvételére van szükség, mert jelenleg az iskolák 40 százalékában még ahhoz sincs elég dolgozó, hogy például influenzaszezon idején megfelelően megoldható legyen a helyettesítés, így előfordul, hogy haza kell küldeni a diákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában