csere

2019.10.05. 10:47

Iránban több hónap után szabadon engedtek két ausztrál bloggert

Ezzel egy időben Ausztráliában elengedtek egy 13 hónapja fogva tartott iráni diákot.

Az ausztrál külügyminiszter, Marise Payne szombati bejelentése szerint az ausztrál pár, Jolie King és Mark Firkin „egészségi állapota és hangulata jó”. A bloggerek időközben már meg is érkeztek Ausztráliába.

A férfi és a nő 2017-ben kelt útra autóval az ausztráliai Perth városából az Egyesült Királyságba, kalandjaikat a közösségi hálón meg is osztották. A felvételek készítésekor gyakran használtak drónt, Iránban épp ez okozta problémáikat. Az ottani hatóságok szerint ugyanis katonai létesítményeket fotóztak engedély nélkül Teherán tartományban. Júliusban tartóztatták le őket, és a fővárostól, Teherántól északra lévő hírhedt Evin börtönbe kerültek.

A bloggerek közül Jolie King brit-ausztrál kettős állampolgár, aki éveken át ért Ausztráliában. Mind a brit, mind az ausztrál diplomácia sürgette szabadon engedésüket.

Az iráni köztelevízió nem sokkal később arról adott hírt, hogy egy iráni hallgató, a Queenslandi Egyetem doktorandusza, akit az iszlám köztársaság elleni amerikai szankciók megsértésével vádoltak, szintén visszanyerte szabadságát. Reza Dehbasi – akit 13 hónapja tartottak fogva – a vádak szerint fegyverrendszert akart vásárolni az Egyesült Államokból és Iránba akarta küldeni őket. A tévé szerint Ausztrália arra készült, hogy kiadja a férfit az amerikai hatóságoknak.

Iránban egy harmadik ausztrál állampolgár, Kyle Moore-Gilbert még mindig rácsok mögött van, szintén az Evin börtönben. Az egyetemi előadót egy éve tíz év szabadságvesztésre ítélték kémkedés vádjával. Az ő esetét Marise Payne rendkívül bonyolultnak nevezte, mivel nem ismertek pontosan a vádak.

„Folytatjuk az egyeztetéseket az iráni kormánnyal, nem fogadjuk el az ellene emelt vádakat, és azon leszünk, hogy hazatérhessen” – mondta az ausztrál külügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában