Ország-világ

2018.08.18. 12:00

Imámja hatására ölt a manchesteri dzsihadista tömeggyilkos

A helyi mecsetben, az imám szavainak hatására radikalizálódott, majd követett el öngyilkos merényletet Salman Ramadan Abedi, aki tavaly májusban huszonkét embert megölt, és csaknem száznegyvenet megsebesített a Manchester Arénában.

A helyi mecsetben, az imám szavainak hatására radikalizálódott, majd követett el öngyilkos merényletet Salman Ramadan Abedi, aki tavaly májusban huszonkét embert megölt, és csaknem száznegyvenet megsebesített a Manchester Arénában, az áldozatok többsége gyermek volt – írta honlapján az Echo TV. Mustafa Graf, a Didsbury mecset imámja a támadás előtt fél évvel prédikált híveinek a dzsihád helyességéről, az európaiak és amerikaiak vétkeiről és alsóbbrendűségéről. - írja a Pesti Srácok.


2017. május 22-én Salman Ramadan Abedi, egy huszonkét éves, líbiai származású bevándorló öngyilkos merényletet hajtott végre a Manchester Arénában, ahol huszonketten meghaltak és százharminckilencen sebesültek meg, főképp gyerekek. Nemrég kiderült, hogy Abedi családjával együtt a Didsbury mecsetbe jártak, ahol az imám a dzsihád helyességéről prédikált, sőt, egyenesen harcba szólította a fiatalokat. Szakértők szerint ezután radikalizálódott Abedi és tervezte meg terrortámadását. A kiszivárgott információk alapján Mustafa Graf, a Didsbury mecset imámja a támadás előtt fél évvel prédikált a dzsihád helyességéről, az európaiak és amerikaiak vétkeiről és alsóbbrendűségéről, valamint arról, hogy minden igaz muszlimnak cselekednie kell az igaz ügy érdekében.

 

kép: Pesti Srácok

kép: Pesti Srácok



Az említett mecsetet látogatta Abedi és családja, apja ráadásul a közösség egyik vezéralakja is. A merénylő az uszító prédikáció után tíz nappal vette meg jegyét a 2017. május 22-ei Ariana Grande-koncertre, arra a fellépésre, amelyen aztán felrobbantotta magát és az ott lévőket. Graf imám arról beszélt, hogy a dzsihád a büszkeség és méltóság forrása, valamint arról, hogy kéri Allahot, adjon harcosokat az igaz ügy érdekében, olyanokat, akik elmennek harcolni a Szentföldre, vagy helyben cselekszenek a hitetlenek ellen. Graf beszédei több fiatalt is mozgósítottak, hívei közül legalább öten mentek el Szíriába harcolni az Iszlám Állam oldalán, többeket pedig terrorizmus gyanújával tartóztattak le Angliában.

Címkék#terror

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában