Ország-világ

2018.01.08. 17:48

Illegális bevándorlás: vietnamiakat fogtak el a lett-orosz határon

Lettországban az idén ez az első illegális határátlépési kísérlet. Tavaly a lett hatóságok 94 embert vettek őrizetbe illegális határátlépés miatt.

Őrizetbe vettek 17 vietnami állampolgárt lett határőrök a balti ország Oroszországgal közös határának közelében illegális határátlépés miatt - közölte hétfőn a lett határvédelmi szolgálat sajtószolgálata.


A vietnami állampolgárokat múlt szombaton vették őrizetbe. A csoporttal szemben az államhatár szándékosan elkövetett illegális átlépése miatt büntetőeljárás indult, az elkövetőket ideiglenesen rendőri őrizet alá helyezték - közölte a határvédelmi szolgálat.

    

Lettországban az idén ez az első illegális határátlépési kísérlet. Tavaly a lett hatóságok 94 embert vettek őrizetbe illegális határátlépés miatt az Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határ közelében. Az őrizetbe vettek közül 51-en vietnami állampolgárok voltak. A 2016-ban illegális határátlépés miatt őrizetbe vett emberek száma 369 volt Lettországban, közülük 250-en voltak vietnamiak.

    

A lett kormány az illegális migránsáradat feltartóztatása végett 2015-ben mintegy 90 kilométer hosszú kerítés felállításáról határozott az Oroszországgal közös határ különböző részein. A kerítés magassága a szögesdróttal együtt 270 centiméter lesz, és biztonsági kamerákkal, illetve mozgásérzékelőkkel látják el.

    

Riga emellett bejelentette, hogy hasonló céllal egy 120 kilométer hosszúságú kerítést szándékozik felhúzni a balti ország Fehéroroszországgal közös határán. Az ez utóbbival kapcsolatos munkálatok várhatóan még az idén megkezdődnek, a projekt értékét 9,6 millió euróra (2,9 milliárd forintra) becsülik.

Címkék#Lettország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában