Ország-világ

2019.07.09. 21:02

Illegális bevándorlás - A szlovén kormányfő szerint semmi sem indokolja az olasz-szlovén kerítést

A kormányfő mindazonáltal úgy vélte, a szlovén-horvát határkerítés lebontásának még nem jött el az ideje, mert Szlovénia a schengeni övezet külső határait is védi.

Semmi sem indokolja, hogy Olaszország kerítést építsen Szlovéniával közös határán az illegális migráció megállítására - jelentette ki Marjan Sarec szlovén kormányfő kedden a parlamentben ellenzéki bírálatokra válaszolva, melyek szerint a kormány politikájával rossz jelzéseket küld a migránsoknak és a szomszédos schengeni országoknak.


Matteo Salvini olasz belügyminiszter nemrég kijelentette, hogy amennyiben nem sikerül a július 1-jén indított közös olasz-szlovén járőrözéssel feltartóztatni az illegális bevándorlókat, Olaszország fizikai akadályt építhet Szlovéniával közös határán.

    

Sarec szerint viszont Olaszország idén kevesebb migránst küldött vissza Szlovéniába, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Úgy vélte, hogy Salvini kijelentését belpolitikai megfontolások motiválták.

    

"Minden olyan ország, amely kerítést épít a schengeni övezeten belül, megsérti a schengeni szabályokat. Nem engedhető meg, hogy így összeomoljon a schengeni rendszer. Ezek komoly kérdések, amelyekkel az Európa Bizottságnak is foglalkoznia kell"

- vélekedett a szlovén kormányfő.

    

Elmondta: hétfőn a déli határon járt, ahol egyes községi képviselők a Kolpa folyó térségében arra kérték, hogy Szlovénia bontsa le a kerítést Horvátországgal közös határán, mert az árt a turizmusnak. A kormányfő mindazonáltal úgy vélte, ennek még nem jött el az ideje, mert Szlovénia a schengeni övezet külső határait is védi.

    

A szlovén rendőrség és a katonaság hatékonyan védi a határokat és visszafordítja a migránsokat - mondta Sarec. Horvátországnak azonban sokkal többet kellene tennie, ha csatlakozni akar a schengeni övezethez - hangsúlyozta a kormányfő, aki abban látja a megoldást, hogy az európai uniós határvédelmi ügynökségnek, a Frontexnek kellene védenie a horvát-szerb és a horvát-boszniai határt, mert szerinte ez esetben kevesebb illegális bevándorló érkezne Szlovéniába.

    

A szlovén-horvát határ csaknem 700 kilométeres szakaszán 2015-óta 160 kilométer drótkerítést és 56 kilométer panelkerítést épített a szlovén kormány azokon a helyeken, ahol erősödött a migrációs nyomás. Sarec hétfőn bejelentette, hogy újabb 40 kilométer panelkerítést terveznek építeni olyan további szakaszokon, ahol arra szükség mutatkozik.

    

A szlovén belügyminisztérium adatai szerint az év első hat hónapjában 5345 illegális határsértést regisztráltak a hatóságok, ami 47,1 százalékkal (1712 fővel) több a tavalyinál.

    

A Görögországból Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, úgynevezett balkáni migrációs útvonal lezárása óta a menedékkérők más útvonalon - Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével - igyekeznek eljutni Nyugat-Európába.

    

A horvát-szlovén határon mindennaposak a határsértések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában