Járvány

2020.04.03. 09:08

Ideiglenes kórházakat nyit Svédország és Észtország is

Észtország és Svédország is ideiglenes kórházakat nyit a koronavírusban megbetegedett nagyszámú páciens kezelésére.

A stockholmi városvezetés csütörtöki közlése szerint a hétvégén nyitják meg az első ilyen létesítményt a svéd főváros délre található Älvsjö elővárosának rendezvényközpontjában. A tábori kórházban egyelőre 140 beteget tudnak kezelni, de a hatóságok szerint a befogadóképességét szükség esetén 600 férőhelyesre bővíthetik.

Svédország a legtöbb európai államtól eltérő stratégiát követ a járvány elleni küzdelemben: nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak.

Svédországban eddig 308 beteg hunyt el a Covid-19-járvány következtében, mintegy kétharmaduk Stockholm régiójában. Az országban péntekre virradóra 5568-ra rúgott az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma. Szakértők szerint a fertőzöttek valós száma jócskán nagyobb lehet, mivel a skandináv országban eddig csak a súlyos panaszokkal rendelkező betegeket és az egészségügyi dolgozókat tesztelték a vírusra.

Az észtországi Saaremaa szigetén csütörtökön nyitottak katonai tábori kórházat, miután megugrott a fertőzöttek száma a helyi röplabdacsapat milánói válogatottal játszott márciusi mérkőzése és az azt követő négynapos fesztivál nyomán.

A sziget 30 ezer lakójának egy százalékánál mutatták ki a vírust.

A helyi hatóságok ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a valós szám itt is jóval magasabb lehet. Saaremaán eddig négy ember halt meg.

A helyzet komoly. Úgy gondolom, a lakosság nagy része fertőzött lehet

jelentette ki Edward Laane, a sziget székhelyén, Kuressaaréban működő kórház vezetője. Úgy fogalmazott, hogy már túllépték a pontot, ahol a folyamat feltartóztatható lenne.

A tallinni vezetés március közepén felfüggesztette a személyforgalmat a szigettel, amely félórányi kompútra van a szárazföldtől.

A márciusi röplabdamérkőzést Saaremaa szigetén tartották, mert Észak-Olaszországban ekkor már tombolt a járvány. Az észt egészségügyi hatóságok azonban nem láttak okot arra, hogy lemondják a játékot az utolsó pillanatban mondta Madis Kallas, Kuressaare polgármestere, aki szintén megfertőződött a vírussal, de időközben meggyógyult.

Észtországban a koronavírusnak eddig 858 fertőzöttje és 11 halottja van, 45-en meggyógyultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában