Ország-világ

2016.09.12. 08:43

Húsz év óta először került be ellenzéki politikus a parlamentbe Fehéroroszországban

Az eredmény ugyan nem fogja átrendezni a parlamenti erőviszonyokat Fehéroroszországban, de azt mutatja, hogy a hatóságok némileg engednek a Nyugat demokráciakövetelésének - jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

"Az első fecske" nő, Anna Konopackaja, és az Egyesült Polgári Párt kötelékében jutott a parlamentbe a vasárnap tartott választáson.


Az alsóház 110 parlamenti helyéért 448 jelölt indult, és hétmillió szavazásra jogosult polgár adhatta le voksát közel hatezer választókerületben. Az ellenzékiek a korábbiakkal ellentétben ezúttal nem bojkottálták a választást, de csekély reménnyel veselkedtek neki a megmérettetésnek, mivel a testületben 1996 óta nem voltak ellenzéki képviselők.


Elemzők szerint a választási kampányra vonatkozó korlátozások, és a média feletti állami ellenőrzés még mindig kizárja az igazságos választások megtartását.


Az ország élén Aljakszandr Lukasenka egykori kommunista párttitkár és kolhozelnök áll, 1994 óta rendületlenül. Az elnököt "Európa utolsó diktátoraként" is emlegetik, kormányát az ellenzéki csoportok és a független média elnyomása miatt az Egyesült Államok és az Európai Unió több gazdasági és utazási szankcióval sújtotta.


A választás végeredményeként az ellenzéki "első fecske" várhatóan "fehér holló" lesz: a többi újonnan választott képviselő jó eséllyel kivétel nélkül Lukasenka támogatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában