Ország-világ

2014.09.15. 22:37

Holokauszt-emlékművet avattak fel Siófokon

Az emlékmű felállítását civilek kezdeményezték.

A zsidó közösségi kerekasztal decemberi ülésének napirendjén szerepel majd, hogy az antiszemitizmussal kapcsolatban a kormány a zéró tolerancia elvét képviseli - mondta [namelink name="Szabó László"] külgazdasági és külügyi államtitkár az avatáson.

A siófoki zsinagóga kertjében felállított emlékmű egy hárfát ábrázol, szögesdrót húrjai között Dávid-csillaggal.

Az emlékmű felállítását civilek kezdeményezték, az Egyesült Államokban létrehozott Lantos Alapítvány az Emberi Jogokért és
az Igazságért finanszírozásával és az önkormányzat támogatásával készült el.

Szabó László arról beszélt, hogy 1944-ben közel 500 zsidó embert hurcoltak el Siófokról, közülük 72-en tértek vissza a második világháború után.

Emlékeztetett: csütörtökön lesz a 25. évfordulója annak, hogy Magyarország és Izrael aláírta a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről szóló egyezményt.

Petrovics Péter rabbi imát mond a siófoki holokauszt-emlékmű átadásán 2014. szeptember 15-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Petrovics Péter rabbi imát mond a siófoki holokauszt-emlékmű átadásán szeptember 15-én.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Azóta gazdasági és kulturális kapcsolatok épültek a két ország között, és a barátságot az izraeli magyar és magyarországi zsidó közösség is erősíti - tette hozzá az államtitkár.

[namelink name="Ilan Mor"], Izrael budapesti nagykövete szerint vannak, akik azt mondják, idén, a holokauszt 70. évfordulóján túl sok, a siófokihoz hasonló megemlékezést tartanak, de szerinte a vészkorszakról nem lehet elégszer megemlékezni, "hiszen rengeteg embert küldtek a halálba Magyarországról is".

Annette Lantos Tillemann-Dick, Tom Lantos lánya, a Lantos alapítvány tanácsadó testületének társelnöke arról szólt, hogy a vészkorszak minden áldozatáról meg kell emlékezni.

Azért sem szabad elhallgatni semmit, mert vannak, akik félre akarják magyarázni a történelmet, és a tragédia megismétlődhet - figyelmeztetett.

Budapesten 2011-ben jött létre a Tom Lantos Intézet azzal a céllal, hogy ápolja a politikus örökségét, segítse a kiszolgáltatott, hátrányos
helyzetű csoportokat, és hozzájáruljon az esélyegyenlőség, a diszkriminációmentes és toleráns társadalom megteremtéséhez.

Tom Lantos (1928-2008) magyar származású amerikai demokrata párti politikus 1981-től haláláig az amerikai képviselőház tagja volt. A parlament egyedüli holokauszt-túlélőjeként Kalifornia egyik választókerületét képviselte. 2007-től az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöki tisztét is betöltötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában