Ország-világ

2017.07.31. 19:50

Hivatalnokból könnyebben lehetne bíró, mint szakemberből - példát veszünk a lengyelekről?

Megváltoztatnák a pontrendszert: az állami hivatalokból érkező pályázóknak nagyobb esélye lenne bírói állásra, mint azoknak, akik évek óta dolgoznak az igazságszolgáltatásban. Az OBH tiltakozik.

Az új bírákat pályázati rendszerben, pontszámok alapján nevezik ki Magyarországon. A már bejelentett változtatások miatt 2018. január 1-től relatív sok új közigazgatási bírói álláshely nyílik, az Igazságügyi Minisztérium javaslata pedig a pontrendszerbe piszkálna bele, éppen úgy, hogy a kormánynak kedves pályázóknak több esélye legyen a bírói kinevezésre - írta a 444.hu.

Arról van szó, hogy az állami hivatalokból érkező pályázók dupla annyi pontot kapnának a szakmai múltjukra, mint a többiek. Ha megvalósul az igazságügyi minisztérium terve, akkor szakmai előélet alapján egy kormánytisztviselőnek vagy akár hatósági előadónak jobb esélye lehet a bírói kinevezésre, mint egy olyan jelentkezőnek, aki éveken át dolgozott például bírósági titkárként (a bírói kinevezés "előszobája, 6-9 évig tart) az igazságszolgáltatáson belül, hogy egyszer majd bíró lehessen.

Az Országos Bírói Hivatal nincs elragadtatva a tervezettől, 15 oldalas elemzése végén így összegzi véleményét:

 

Álláspontunk szerint a KIM rendelet Tervezet szerinti módosítása nem támogatható, az a bírói álláshelyekre vonatkozó pályázati eljárás során adható pontszámok rendszerében több ponton és a kifejtett okok alapján hátrányos helyzetbe hozza a bírákat és a bírósági titkárokat.

Az OBH azt szeretné, ha a kormány velük együttműködve a korábbi egyeztetéseik gyakorlatát követve változtatná csak meg a bírói pályázatok pontozására vonatkozó szabályokat. Az IM javaslatát hevesen ellenző Országos Bírósági Hivatal vezetője Handó Tünde, Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő felesége, Orbán Viktor miniszterelnök feleségének, Lévai Anikónak közeli barátja, aki ellenzéki elfogultsággal amúgy nehezen vádolható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában