Ország-világ

2017.10.16. 19:13

Hillary Clinton szerint a WikiLeaks-alapítója azt teszi, amit Putyin mond neki

Assange az orosz hírszerzés eszköze - mondta Clinton.

A WikiLeaks-alapító Julian Assange az orosz hírszerzés eszközeként szivárogtatta ki az amerikai demokrata párt országos bizottságának elektronikus levelezését - mondta hétfőn Hillary Clinton volt amerikai demokrata elnökjelölt az ABC ausztrál közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkozva.


Az ABC-nek adott interjújában, amelyet hétfőn sugároztak, Clinton azt mondta, hogy Assange "egy nihilista megalkuvóvá vált, aki azt teszi, amit egy diktátor (Vlagyimir Putyin orosz elnök) mond neki".


"Ő az orosz hírszerzés eszköze, olyan, mint... a szólásszabadság mártírja, a WikiLeaks miért nem tesz soha közzé semmit, ami Oroszországból jön?" - kérdezte Clinton.


A 2012 óta Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodó Assange hétfőn válaszul Twitter-profilján azt írta az egykori demokrata elnökjelöltről, hogy "nem egy szavahihető ember".


A WikiLeaks alapítója szerint Clinton interjúja "nem más, csak az állandó hazudozás".


A WikiLeaks tavaly októberben John Podestának, Hillary Clinton kampányfőnökének a Gmail-fiókjából származó, több ezer feltört üzenetet tett közzé. Podesta Oroszországot vádolta a hackerakció elkövetésével, vádja szerint Donald Trump republikánus elnökjelölt javára.


Habár a megfigyelők szerint az üzenetekben nem voltak megrendítő felfedezések, némelyek miatt a demokrata párti elnökjelölt mégis védekezni kényszerült. A legnagyobb szenzációt a Hillary Clinton által a bankoknál és más pénzintézeteknél külügyminisztersége után, 2013 és 2015 között elmondott, fizetett beszédei jelentették.


Washington azzal vádolta meg Oroszországot, hogy tömegméretű kalózakciókat szervezett az amerikai elnökválasztási kampány befolyásolása céljából. Az Egyesült Államok azt vetette Moszkva szemére, hogy Donald Trumpot akarja segíteni, aki dicsérő szavakkal méltatta akkor a Kremlt, és jobb viszonyt szorgalmazott az oroszokkal. Az orosz elnök elutasította ezeket az állításokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában