Ország-világ

2019.05.15. 09:00

Hiába látta kamera, nem tudják ki szemetelt Mecséren

Hiába látta kamera, ismerik a rendszámát, adatszolgáltatás híján nem tudják, ki vezette azt az osztrák rendszámú autót, melyből a mecséri gyűjtősziget mellé nyílászárókat pakoltak. Egyre többen jelentik, ha illegális hulladéklerakót vagy -lerakást látnak. Egy győri önkéntes 62 vödör építési törmeléket szállított el a Bácsai-csatorna partjáról.

Cséfalvay Attila

Hátrakötött kézzel kellene rendet tenni – ezzel a címmel számoltunk be az illegális hulladéklerakások elleni megyei szélmalomharcról (Kisalföld, 2019. május 2.). 


A helyzetet jól jellemzi, hogy minap egy félmázsás hűtőszekrény éktelenkedett a győri Dózsa rakparti szelektív sziget mellé lepakolva. 


„Úgy érzem, nálunk többnyire sikerült visszaszorítani az illegális szemetelést – ebben segítenek a helyiek, a polgárőrök és a falu több pontján figyelő közterületi kamerák. Ha valahol mégis próbálkoznak, a rendőrségnek elküldjük a felvételeket, melyen jól látszik az autó rendszáma" – kezdte Csaplár Zoltán mecséri polgármester. Nemrégiben azonban váratlan helyzet okozott számukra is fejtörést. „A kamera felvette, amint egy osztrák rendszámú egyterű fékez az egyik szelektív gyűjtőszigetünknél, s az illető elkezdi a gyűjtőedények mögé, az utcáról kevésbé látható helyre pakolni a holmijait: nyílászárókat, kartonokat. A megszokott módon elküldtük a felvételeket a rendőrségnek, ott azonban jelezték: mivel osztrák rendszámú autóról van szó, ezért nem tudják azonosítani az elkövetőt, erről információt nem is kapnak Ausztriából" – mondta a településvezető. 

 


A felvételen egyébként jól látszik, hogy az egyterű rendszáma WU-val kezdődik, vagyis Bécs környéki (Wien-Umgebung) a tulajdonosa. Ami az osztrák szálat illeti: korábban Dunaszentpálon szintén osztrák rendszámú autóból pakoltak le szemetet a sziget mellé. Tavaly nyáron egy Ausztria felől érkező, de magyar rendszámú platós haszongépjárműről raktak le Hegyeshalom határában építési törmeléket, amikor a helyi polgárőrök tetten érték őket, menekülni kezdtek. Egy héttel az incidens után „megjelent a tetten ért gépjármű és üzemben tartója a tetthelyen", a polgárőrség felügyelete mellett felrakta és elszállította a szemetet.


Bárány István, Révfalu, Bácsa és Sárás önkormányzati képviselője szerint „a híradásoknak is köszönhetjük, hogy környezetünkben egyre több (lakossági, polgárőri észlelések alapján) a hulladék szabálytalan elhelyezése után a felelősségre vonás. Nálunk eddig a legnagyobb bírság 50 ezer forint volt, s most is folyamatban van egy vizsgálat. Sokan önkéntesen is közreműködnek a hulladékszigeteken, közterületeken eldobált szemét összegyűjtésében, az illegális hulladéklerakásokat számolják fel: április 27-én Kovács Gyula összesen 62 vödör építési törmeléket szállított el a Bácsai-csatorna partjáról."

Hol vannak lerakók?


Megyeszerte keressük azokat a nagyobb illegális szemétlerakókat, amelyeket hosszabb ideje nem sikerült felszámolni. Kérjük olvasóink segítségét: küldjék el nekünk az [email protected] e-mail- címre, hogy lakókörnyezetükben merre találhatók ezek.


A kamera felvette – Az osztrák egyterű sofőrje Mecsérnél pakolta a szelektív sziget mögé a szemetét. Hiába ismert a rendszáma, egyelőre nem tudják, ki ő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában