Ország-világ

2019.01.11. 08:00

Hetvenhat év után

Nemeskürty István Requiem egy hadseregért című könyvében nevükön nevezte a hetvenhat évvel ezelőtti tragédia főszereplőit.

Kisalföld napilap

Leírta, hogy a doni vereség egy áldozatul odadobott hadsereg veresége volt. Ám sokan még ma is ott tartanak, mint Mohács után. A balsors sújt bennünket. Mi semmiről sem tehetünk. Sokan mégma is meg vannak arról győződve, hogy háborús részvételünk elkerülhetetlen volt, s a Donnál a magyar határokat védtük a támadó oroszokkal szemben – holott mi támadtuk meg őket, vagy ezer kilométerre saját határainktól. 


Nemeskürty Istvánt könyvének megjelenése után, 1972-ben vagy száz magyar faluba hívták meg író-olvasó találkozóra. Mindenütt voltak doni halottaikat siratók, de túlélők is, akik férfi létükre könnyes szemmel hálálkodtak, amiért visszakapták becsületüket a sok szenvedés után. A 76. évforduló napja legyen imádságunkkal együtt tisztelgés és hála a 2. magyar hadsereg közel százezer hősi halottja és a túlélők iránt.

 

Maráz Sándor

Maráz Sándor


Ebben a kegyetlen, önző, hőseiről és nagyjairól megfeledkezett világban nekünk, hazájukat, népüket féltő hazafiaknak kötelességünk, hogy a nemzet lelkéből ki ne fogyjon a tisztelet és hála a szörnyű tragédia áldozatai iránt. Keresztury Dezső róluk írt sírversével valljuk: áldozatuk mindnyájunk számára legyen „Jóra parancs". Krisztusi lelkülettel egymást segíteni és hinni Vörösmarty szavaival: „Még jőni kell, még jőni fog, Egy jobb kor...", ám ezért ne mástól, ne máshonnan várjuk a segítséget. Nekünk kell minden áldozatot meghoznunk Isten áldásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában