Ország-világ

2018.03.29. 08:45

Hazatért 5 és fél év után a Nobel- békedíjas nőjogi harcos

Öt és fél év után hazatért Pakisztánba Malala Juszafzai Nobel-békedíjas nőjogi harcos, aki az ellene elkövetett merénylet óta nem járt a hazájában.

Öt és fél év után néhány napos látogatásra visszatért Pakisztánba Malala Juszafzai Nobel-békedíjas nőjogi harcos, aki az ellene elkövetett merénylet óta nem járt a hazájában. Malala Juszafzai csütörtök reggel érkezett Iszlámábádba, szigorú biztonsági intézkedések közepette hagyta el a repülőteret.


A fővárosban találkozott Sahid Hakan Abbaszi pakisztáni kormányfővel, majd rövid nyilatkozatot tett az állami televízióban.

El se tudom hinni, hogy ez tényleg megtörténik. Az utóbbi években rengeteget álmodtam arról, hogy visszatérhetek a hazámba.

- mondta könnyekig meghatódva. Abbaszi azt mondta: nagyon örül, hogy újra az országban üdvözölheti "Pakisztán leányát".


Malalát a szélsőségesek elleni legerősebb pakisztáni hangnak nevezte a kormányfő. Az egykori híres krikettjátékosból politikussá lett Imran Khan pártja, az ellenzéki Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért képviselője azt nyilatkozta: Malala Juszafzai visszatérése azt jelzi, hogy a szélsőséges erők vereséget szenvedtek Pakisztánban. Pakisztáni kormányilletékesek szerint a visszatérést a legnagyobb titokban készítették elő. Ötnapos látogatásán Malalát elkísérik a családtagjai és az ő nevét viselő alapítvány vezetői. Malala Juszafzai szülőföldjén, a Szvat-völgyben nemrégiben nyitotta meg kapuit a Malala Alapítvány finanszírozásával épült lányiskola.


A Nobel-békedíjjal járó pénzjutalomból hozta létre alapítványát, amely pénzadományokat kapott ismert szervezetektől és magánszemélyektől, köztük Angelina Jolie amerikai filmcsillagtól is. Mostani látogatása során valószínűleg nem fog elutazni a Szvat-völgybe az őt ért biztonsági fenyegetések miatt - nyilatkozta Malala egyik rokona a Reuters hírügynökségnek. Hozzátette: Malalának és szüleinek régi vágya, hogy visszatérhessenek szülőföldjükre, és meglátogathassák barátaikat és rokonaikat, de biztonsági okokból erre most nem kaptak engedélyt. A most húszéves Malala a pakisztáni Szvat-völgyben fekvő Mingora városában született pastu nemzetiségű, szunnita iszlám családban. Már kisgyerekként küzdött hazájában a lányok tanuláshoz való jogáért. A szélsőséges iszlamista tálibok ezért 2012-ben fejbe lőtték, amikor hazafelé tartott az iskolájából.


Nemzetközi orvosi összefogással kezelték Londonban, s azóta emberi jogi aktivistaként folytatja harcát a lányok tanulási lehetőségeiért. Alig tizenhét évesen, 2014-ben kapta a Nobel-békedíjat a gyermekek jogainak védelmében folytatott harcáért, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb Nobel-díjasa. Nagy-Britanniában él, és az Oxford Egyetemen tanul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában