Ország-világ

2015.04.22. 12:31

Havi 1,2 milliós jövedelmet felejtett el bevallani Matolcsy

A jegybankelnök meglepő magyarázattal állt elő arról, miért nem írta be a milliós pluszbevételét a vagyonnyilatkozatába.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének, Matolcsy Györgynek nem szerepel a vagyonnyilatkozatában a fizetésén kívül kapott néhány más járandósága.

Ilyen például, hogy a Pallas Athéné (PA) két alapítványától összesen 1,18 millió forintnyi összeget kap.

A jegybankelnök erről azt nyilatkozta, hogy ennek az az oka, hogy a tiszteletdíjakból "elkölthető jövedelme" nem származott - írja a Magyar Narancs.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

MTI Fotó: Ujvári Sándor
Korábbi nyilatkozatai szerint tiszteletdíjait az Összefogás az Államadósság Ellen Alapnak (amit március végén a kormány felszámolt), illetve a a Minden Gyerek Lakjon Jól! alapítványnak utalja.

Értelmezésében tehát alapítványi tiszteletdíjaiból azért nem keletkezett "elkölthető jövedelme", mert azokat jótékony célra ajánlotta fel.

A Magyar Narancs szerint azonban a vagyonnyilatkozat-tételre vonatkozó jogszabályi regulák azt írják elő, hogy minden adóköteles jövedelmet be kell vallania.

Reagált a jegybank


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetőinek vagyonnyilatkozatai minden esetben összhangban vannak valós vagyoni és jövedelmi viszonyaikkal, és valótlanok a közhasznú célokra fordított tiszteletdíjakkal kapcsolatban megjelent sajtóinformációk - közölte az MNB szerdán az MTI-vel.

A közlemény emlékeztet, hogy az MNB alapítványainak jegybanki tisztségviselői tiszteletdíjukat nem veszik fel, hanem közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeteknek utalják át jótékony célokra. Az MNB vezetőinek vagyonnyilatkozata mindazokat a jövedelmeket és egyéb juttatásokat tartalmazza, amelyekből elkölthető jövedelem származott. Az alapítványi tiszteletdíjakból nem származott elkölthető jövedelem, ezáltal vagyongyarapodás sem - szögezi le a közlemény.

A tiszteletdíjakból ugyanakkor minden esetben maradéktalanul levonják és befizetik a közterheket az adóhatóság felé. A jegybanki vezetők a jogszabályokkal összhangban az adóbevallásaikban feltüntetik azokat a tiszteletdíjakat is, amelyeket közhasznú célokra fordítanak.

Az MNB a közleményben egyúttal visszautasítja azokat a pártpolitikai megnyilvánulásokat, miszerint a jegybanki vezetők alapítványi tisztségük révén vagyongyarapodásra tettek volna szert.

Az Együtt a Magyar Narancs cikkére utalva kedden közölte, hogy a párt vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez Matolcsy György jegybankelnök ellen, mert nem szerepelteti vagyonnyilatkozatában az MNB két alapítványából származó, havi 1,2 millió forintot kitevő jövedelmét arra hivatkozva, hogy azt jótékony célra ajánlotta föl. A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) pedig azt közölte, hogy vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Matolcsy György és Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában