Ország-világ

2018.02.07. 08:27

Havazás Soprontól Győrig - Sok a baleset, árokba csúszott egy kamion a 84-esen - videó

Sopronban és környékén 4 óra alatt 8 centi hó hullott. Alig éreztette hatását az alásózás az utakon. Többfelé havas, vagy latyakos az utak burkolata a megyében.

kisalfold.hu

Ön mit tapasztalt? Várjuk fotóit a hóesésról: [email protected]

 



15.05 - Útinform:


A gyorsforgalmú utak sónedvesek, csak a dunántúli szakaszokon a leálló sávokon van néhol hó, latyak.


A főutak Mosonmagyaróvár, Sárvár és Körmend környékén latyakosak. Másutt vizesek, nedvesek, az Alföld déli felén pedig szárazak, vagy felszáradóban vannak.


A mellékutak Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom megyében sokfelé havasak, latyakosak, a Bakonyban hókásásak, de mindenütt járhatók.

 

Fotó: Edl Szilvia

Fotó: Edl Szilvia


14.45 -  Javultak a közlekedés feltételei a Nyugat-Dunántúlon

 

Kavalecz Imre, a MÁV sajtóügyeletese arról tájékoztatta az  MTI-t, hogy Zalaegerszeg, Celldömölk, Szombathely és Sárvár  térségében már szinte a menetrend szerint közlekednek az oda befutó  és onnan induló vonatok.   

   

Hegedüs-Kuti Piroska, az Északnyugat-magyarországi Közlekedési  Központ Zrt. kommunikációs csoportvezetője közölte: Szombathely,  Vasvár és Sárvár térségében is csökkent a menetidő, de továbbra is  téliesek az útviszonyok, a Vasvár-Püspökmolnári járat az árokba  csúszott, ezért az utasokat mentesítő járattal vitték tovább.  


13.50 - A 84-es főúton Sopron felé a 49-es km-nél egy kamion az árokba csúszott.  A műszaki mentés idejére a fél útpályát lezárták.


13.20 - Takarításnak nyoma sem volt


˝Szerda reggel 9-kor indultam Győrből Sopronba, és elég hamar elfogott a méreg, mikor már az M85-ös autóút -ami ugye fizetős is -, nem túlzás azt mondani, hogy járhatatlan volt. A belső sávban egy-egy kamion előzése egyenlő volt az életveszéllyel. Ezek után nem ért meglepetésként, hogy a 85-ös főút is tiszta hó... Takarításnak ugye nyoma sincs. Aztán Kapuvárra beérve fogadott a teljes ámulat. Az autók két település között kb. 60 km/órás sebességgel próbálnak közlekedni, 1-2 autó sajnos bele-belecsúszik az árokba és a rendőrség békésen traffipaxol Kapuváron a főúton... Tovább haladva nem is kellett sok hogy egy komolyabb balesetbe belefussak, Fertőszentmiklósnál már egy kamion miatt nem lehetett haladni mert keresztbe fordult az úton˝ - osztotta meg tapasztalatait Lukács Bence.

Fotó: Olvasó

 

Fotók: Olvasó

Fotók: Olvasó

 13.05 - Fotók Győrből:

 

Havazás a győri belvárosban. Fotók: Bertleff András

 

Fotók: Cseh Róbert


12.33 - Útállapot az Útinform jelentése szerint:


A Dunántúl északi felén továbbá Pest megye északi és nyugati részén és Jász-Nagykun-Szolnok megyében váltakozó intenzitású és halmazállapotú csapadék: eső, havas eső, hó esik.


Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében inkább havazik, Vas és Veszprém megyében havas eső, eső esik.


A gyorsforgalmú utak sónedvesek, csak a dunántúli szakaszokon a leálló sávokon van néhol hó, latyak.


A főutak a Dunántúl nyugati részén és északi felén sokfelé latyakosak, néhol havasak egyébként vizesek.


A mellékutak Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyében sokfelé havasak, latyakosak, a magasabban fekvő területeken hókásásak, de mindenütt járhatók.


A látási viszonyok kielégítőek, ahol intenzíven havazik, ott lecsökken a látótávolság.


12.30 - Baleset történt Az M1-es autópályán: Hegyeshalom felé a 133-as km-nél egy személyautó kamionnal ütközött össze. A sérült járművek a belső sávot foglalják el.


12.20 - Olvasónk jelezte, hogy a győri Lajta úton, a Tescónál nem működik a jelzőlámpa, nem vált át zöldre, a kocsisor torlódik. 


11.20 - A gyerekek örülnek a hónak.

Fotók: H. Baranyai Edina


11.15 - A 82-es főúton 31-es km-nél, Csesznek közelében két kamion ütközött össze, az utat lezárták, áll a forgalom.


A téli útviszonyok miatt a 86-os főút Zala és Vas megyei szakaszán, a 0 és 52-es km között nem közlekedhetnek a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművek - írja az Útinform.


10.36 - Alig éreztette hatását az alásózás Sopronban


Sopronban a szerdai havazás a kora reggeli órákban kezdődött, de még 8 óra után is úgy tűnt, nem sózták fel az utakat. Sokan bíztak abban, hogy a várható havazás hírére az úttesteket idejekorán – éjszaka vagy a kora hajnali órákban –  kellően alásózzák, aminek következtében „fekete úttest" fogadja őket reggel a forgalmasabb útvonalakon. Viszont még reggel 8-9-kor is csúsztak a járművek a havas utakon, lépésben haladhatott a forgalom. Igaz, az általunk megjárt útvonal – az Ibolya úttól a Tómalom útig – nagyobbik része a Magyar Közút fenntartása alá tartozik. 


– Nem a holdingon múlott, hogy ez így alakult. Hat saját  hótolóval és négy alvállalkozónk munkagépével még az éjszaka folyamán hozzáláttunk az utak alásózásához – közölte érdeklődésünkre  Kosztka András, a Sopron Holding közterület-tisztítási divízióvezetője. – Sopronban, Brennbergben, Hermesen, Jánostelepen, a Tómalmon, Balfon, Nyugatmajorban összesen több mint nyolcszáz utcát kellett felsózni, s aztán eltakarítani az úttestről a hótakarót. Az intenzív havazás azonban belepte a sót, s nem érvényesült kellően a hatása. Nehezítette a munkánkat, hogy két munkagépünknél is meghibásodott a hidraulika. Igaz, fél órán belül megjavítottuk ezeket, de ilyenkor minden perc számít – tette hozzá Kosztka András, aki szerint egész nap folytatják a munkát. Elsőként a tömegközlekedést érintő, főbb közlekedési útvonalakat, majd a meredek utcákat mentesítik a hótól, aztán kerül sor a többi utcára.


Sopronban és környékén 4 óra alatt 8 centi hó hullott.


10.29 - Kora reggel óta havazik megyénkben, megváltoztak a közlekedés feltételei, csúsznak az utak.


Szerdán délelőtt már három balesethez riasztották megyénk tűzoltóit.


Tét közelében a 83-as főúton ütközött össze két személygépkocsi, ahova a győri hivatásos és a téti illetve győrszemerei önkéntes tűzoltókat riasztották. A tűzoltók áramtalanították a kocsikat. A balesetben egy ember megsérült. A műszaki mentés idejére az utat félpályán lezárták.


Ágfalván a Somfalvi úton, az útpályát elhagyva árokba borult egy autó. A műszaki mentéshez a soproni hivatásos tűzoltókat riasztották. A balesetben személyi sérülés nem történt.


Fertőszentmiklóson a benzinkút közelében az úton keresztbe fordult egy autó alkatrészeket szállító nyerges vontató, forgalmi akadályt okozva. A kapuvári hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók a forgalmi akadály megszüntetésén dolgoznak - tájékoztatott a katasztrófavédelem.


 

10.19 - Sopron behavazott, mutatjuk:

Fotók: Magasi Dávid



9.52 - Síkosságmentesítés Győrben


A Győr-Szol Zrt. készenléti ügyeletben lévő állománya a szerda kora reggeli órákban –  már a 6 óra 30 perc körül kezdődött havazás előtt – megkezdte a csúszásmentesítést a város legforgalmasabb útszakaszain. A munka jelenleg is tart, és mindaddig folytatódik, amíg az időjárási körülmények indokolják.


A társaság munkatársai és járművei a technológiai előírásoknak megfelelően elsőként a hidakon és a felüljárókon, tömegközlekedési útvonalakon dolgoztak, ugyanakkor szóróanyag került a főbb utak és a buszmegállók burkolatira, valamint a közterületi járdákra és terekre.


A főutakat, a forgalmas városi szakaszokat nagygépek, a belvárosi, szűkebb utcákat kisebb járművek, a buszmegállókat, gyalogátkelőhelyeket kézi erővel síkosságmentesítik illetve takarítják. A Győr-Szol Zrt. által mozgósítható valamennyi gép, összesen 28 jármű és közel 100 dolgozó vesz részt a munkálatokban  - írta közleményében a társaság.


A szolgáltató felhívja a közlekedők figyelmét, hogy megfelelően felkészített és téli gumival felszerelt járművel induljanak útnak. A speciális körülmények között hosszabb menetidővel kell számolni, ezért célszerű hamarabb elindulni.


A télies időjárás, a havazás miatt csúszásveszély alakult ki a vízpartokon is. A győri folyópartok mentén elkészült új szakaszok több pontján figyelmeztető táblák jelzik a fokozott balesetveszélyt, így ezeket a sétálóutakat mindenki saját felelősségére használhatja. A téli időszakban érdemes fokozottan figyelniük az itt közlekedőknek, hiszen a páralecsapódás miatt ezeken a helyeken könnyen előfordulhat jegesedés, még enyhébb időben is jelentős a csúszásveszély.



9.45 - Olvasónk küldött fotókat a győri útállapotokról. Valóban mindenki felkészült a télre?

Fotók: Olvasó


9.03 - Így havazik Győrben:

Havazás Győrben - 2018. február





A nyugati határ mentén, továbbá Lébény, Mosonmagyaróvár, Tatabánya, Szentendre, Dunakeszi és Dunaújváros térségében havazik, Győr, Komárom, Kisbér és Veszprém környékén szállingózik a hó, Ajka, Pápa és Fonyód térségében ónos eső esik, Tapolca és Marcali környékén pedig havas eső esik. A Dunántúl további területein elszórtan esik vagy szemerkél az eső.


A gyorsforgalmú utak, a fő és mellékutak sónedvesek, vizesek, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye egyes területein a frissen esett hó miatt havas, vagy latyakos az utak burkolata.


A látási viszonyok kielégítőek, ahol intenzíven havazik, ott lecsökkent a látótávolság.


Tatabánya, Esztergom és Gyöngyös környékén közepes erősségű szél fúj.


Útállapot, időjárás miatti korlátozás:


A magyar-szlovén határon az M70-es autóúton a tornyiszentmiklósi határátkelőnél a szlovén hatóság a 3,5 t vagy annál nagyobb össztömegű tehergépjárműveket 7 óra 45 perctől nem engedi át. A magyar oldalon legkésőbb a 194-es zalakomári pihenőnél a kamionokat kiterelik az M7-es autópályáról, és csak a Horvátország felé autózókat engedik tovább. 


Havazás


Győr-Moson-Sopron megye - Havazás - 12 óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó hullhat

 

met.hu

Az útinform legfrissebb közleménye  7.15-kor


A Dunántúlon váltakozó halmazállapotú csapadék esik. A nyugati határ mentén havazik, Komárom-Esztergom és megyében és Pest megye déli részén szállingózik a hó, Pápa, Veszprém és Kápolnásnyék térségében ónos eső esik, Tapolca, Keszthely és Marcali környékén pedig havas eső esik. A Dunántúl további területein elszórtan esik vagy szemerkél az eső.


A gyorsforgalmú utak, a fő és mellékutak sónedvesek, vizesek, Zala megye egyes területein a frissen esett hó miatt havas, vagy latyakos az utak burkolata.


A látási viszonyok kielégítőek, ahol intenzíven havazik, ott lecsökkent a látótávolság.

Időkép

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában