Ország-világ

2019.05.10. 09:00

Hatvan év felettiek - A csalók és tolvajok megtalálják az idős áldozatokat

Egyre több idős ember válik bűnözők áldozatává: tavaly 1431 lopást, csalást regisztráltak az országban. S bár nem elsősorban Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye a csalók céltáblája, a hatvan felettieknek itt is résen kell lenniük.

Sudár Ágnes

Hullámzó, de még lejtmenetben sem kedvező a 60 év felettiek sérelmére elkövetett bűnesetek statisztikája. (Ezek a nyilvánosságra került, hivatalosan bejelentett esetek.)


A legtöbb, idősek ellen elkövetett lopás, csalás 2015-ben történt – ekkor összesen 1737 bűnesetet jelentettek. Kétévnyi folyamatos csökkenés után tavaly kezdett el ismét nőni a bűncselekmények száma az országban: 2018-ban összességében 1431 ilyet regisztráltak, míg 2017-ben „csak" 1042 eset szerepelt a nyilvántartásban. 


Ha pusztán a számokat néznénk, nem Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyéért, illetve az ott élő idősekért kellene a legjobban aggódnunk. Az előbbiben ugyanis 37, az utóbbiban pedig 35 esetet regisztrált a rendőrség Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattára (PRE-STAT). Összehasonlításképpen: ugyanez a szám Csongrád megyében 134.

Mindenkinek van története, Szalay Lászlónak és Réti Józsefnek is. Így mindenkinek érdemes vigyáznia, figyelnie. Fotó: H. Baranyai Edina

Mindenkinek van története, Szalay Lászlónak és Réti Józsefnek is. Így mindenkinek érdemes vigyáznia, figyelnie. Fotó: H. Baranyai Edina

De hogy nem dőlhetünk megnyugodva hátra, íme egy tanulságos eset a közelmúltból: egy 61 éves oroszlányi férfit hívott fel egy ismeretlen április 25-én késő este, s rendőrnek adta ki magát. Arra kérte, hogy segítsen elkapni „unokázós" csalókat, mégpedig úgy, hogy a lakásában lévő pénzét tegye egy borítékba, majd helyezze a megbeszélt jármű kereke alá.


A sértett, miután a pénzét a megbeszéltek szerint elhelyezte és azt másnap, a megbeszélt időpontig nem kapta vissza, feljelentést tett a rendőrségen. A rendőrök elfogtak egy 34 éves oroszlányi nőt, s a társát, egy 38 éves ácsi férfit is.


Mindkettejüket kihallgatták, s ellenük csalás gyanúja miatt büntetőeljárás indult. Itt még szerencséje volt az áldozatnak, a nyomozók a nő lakásában ugyanis lefoglalták a kicsalt pénz egy részét, amit visszaadtak a sértettnek.

Mogyoróssy Pantaleon szerint: vészhelyzetben nehéz felfigyelni a vészcsengő jelzésére: ez átverés! Fotó: H. B. E.

Mogyoróssy Pantaleon szerint: vészhelyzetben nehéz felfigyelni a vészcsengő jelzésére: ez átverés! Fotó: H. B. E.

Az „unokázós" csalásokról a Kisalföld is számos alkalommal írt: a bűnözők úgy próbáltak pénzt, értékeket kicsalni az áldozatból, hogy telefonon annak unokájának vagy rokonának adták ki magukat (vagy azt állítják, hogy a hozzátartozó megbízásából telefonálnak). Általában az a szöveg, hogy a rokon bajba került – autóbalesete volt, nagy összeggel tartozik –, és nagyon sürgősen pénzre van szüksége, különben még nagyobb probléma kerekedik a dologból.


A problémát a Pénzcentrum internetes szakportál vetette fel, jelezve, hogy a személyes találkozáskor nyilván könnyen kiderülne, hogy a csaló valójában nem a kiszemelt áldozat rokona, ezért általában az is a történet része, hogy a hozzátartozó akadályoztatva van, ezért elküld valakit a pénzért.


A csalók általában telefonkönyv alapján, találomra hívják fel a potenciális célpontokat, de az is előfordul, hogy előzetesen a kiszemelt áldozat lakókörnyezetében puhatolóznak.


Tegnap Győrben ahány idős embert megszólítottunk, mind azt mondta: velük is próbálkoztak ilyen-olyan módon. Mogyoróssy Pantaleon fontos igazságot mondott ki: bár épp a napokban tartott a rendőrség és a polgárőrség a nyugdíjasklubban felvilágosító előadást, szerinte ez éles helyzetben sajnos mit sem ér.


Ha valaki nincs az adott pillanatban észnél – s vészhelyzetben ez érthető –, akkor nem a józan ész irányítja majd a döntéseit. Azért a rendőrségnek van tanácsa ezekre az esetekre, érdemes megfogadni – lásd keretes írásunkat. 


Tíz jó tanács

 

  • Járjon utána, hogy valóban baj van-e: tegye le a telefont, majd hívja vissza hozzátartozóját!
  • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket: hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?
  • Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni!
  • Egy életmentő műtét külföldön sem maradhat el, mert valaki nem tud azonnal fizetni.
  • Hivatalos személy nem kér pénzt: se rendőr, se mentő, se tűzoltó.
  • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!
  • Ne adja meg adatait ismeretleneknek!
  • Ne beszéljünk idegenek előtt, nyilvános helyen a magánügyeinkről.
  • Ha gyanús idegen érkezik, mindenképp jegyezzük meg a személyleírását, autója rendszámát.
  • Érdemes családon belül egy „titkos jelszóról" megállapodni, amelyet baj esetén használunk, ezt ne adjuk ki idegeneknek.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában