Ország-világ

2019.07.13. 09:04

Hatástalanították a robbanótestet

Hatástalanították a világháborús bombát, a lakók visszatérhetnek otthonaikba - közölte a fővárosi kormányhivatal szombat délben a honlapján.

MTI

A honvédség tűzszerészei sikeresen kiszerelték a gyújtószerkezetet. A robbanótestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják, ahol később megsemmisítik - írták.


A munkálatok idejére elrendelt lezárásokat feloldották, megindult a forgalom, a lakók visszatérhetnek lakóhelyeikre.


A teljes művelet és a lezárás több mint három és fél órán át tartott, mintegy hétszáz embernek kellett elhagynia otthonát.


"Budapest Főváros Védelmi Bizottsága, valamint a műveletben résztvevő társszervezetek köszönik a lakosság türelmét" - írták a tájékoztatóban.


Markovics Zita, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek azt mondta: egy 100 kilogrammos szovjet gyártmányú betonromboló gránátot hatástalanítottak. A hatástalanítás mintegy fél órán át tartott, minden bonyodalom nélkül zajlott le - közölte.


Korábban


A műveleti területen részleges területzár lépett érvénybe, így a területre bemenni már nem lehet, azt csak elhagyni lehet.


A MÁV Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalán jelenleg még közlekednek a vonatok, azonban Rákospalota-Újpest állomáson megállás nélkül áthaladnak. A hatástalanítás megkezdésétől kezdve szünetel majd a vasúti közlekedés, és pótlóbuszok szállítják az utasokat.


A művelet idején a 12-es és a 14-es villamos Újpest-központ és Káposztásmegyer, illetve Rákospalota közötti szakaszán nem járnak majd, az 96-os és a 121-es jelzésű busz a lezárt területet elkerüli - közölték.


Budapest Főváros Kormányhivatala korábban azt közölte: a 100 kilogrammos, kilőtt állapotú, gyújtóval felszerelt szovjet típusú betonromboló gránátra szerdán, a vasútállomás felújítási munkálatai során találtak rá.


A robbanószerkezet hatástalanítását a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei várhatóan 13 óráig elvégzik.


Korábban


Budapest Főváros Kormányhivatala korábban azt közölte: a 100 kilogrammos, kilőtt állapotú, gyújtóval felszerelt szovjet típusú betonromboló gránátra a vasútállomás felújítási munkálatai során szerdán találtak rá.


A robbanószerkezet hatástalanítását a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei várhatóan 9 és 13 óra között végzik el.


Az érintett területet a lakosságnak és az ott dolgozóknak legkésőbb délelőtt 9 óráig el kell hagyniuk, és csak a hatástalanítás sikeres befejezése után térhetnek vissza. Az ott élőknek a IV. és a XV. kerület egy-egy befogadó helyet jelölt ki: a IV. kerületben az Újpesti Szigeti József Utcai Általános Iskolát, a XV. kerületben pedig a REAC sportpályát, valamint gondoskodnak a folyamatos egészségügyi ellátásra szorulók, mozgásukban korlátozottak szállításáról és felügyeletéről.


A kormányhivatal közleménye szerint a kiürítés a IV. és XV. kerületben mintegy 700 embert érint.


 A bomba hatástalanításával összefüggésben a MÁV korlátozza a vonatközlekedést a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalon. A hatósági intézkedés ideje alatt pótlóbuszok szállítják majd az utasokat.


A budapesti közösségi közlekedést érintő változásokról a Budapesti Közlekedési Központ azt közölte: szombat reggel 9 órától a 12-es és a 14-es villamos, továbbá a 96-os és a 121-es busz nem áll meg a vasútállomásnál, majd várhatóan 11 órától, a hatástalanítás befejezéséig a 12-es villamos nem közlekedik, a 14-es villamos helyett pótlóbusz jár Káposztásmegyer és Újpest-központ között, a 96-os és a 121-es busz útvonala pedig módosul. 

    

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a IV. és a XV. kerületet érintően is lesznek lezárások. Lezárják a Sín utcát a Morzsa utca és a Sződliget utca között; a Lukácsi Sándor utcát; a Szilágyi utcát a Kossuth utca és a Szilágyi utca 26. szám között; a Görgey Artúr utcát a Kiss János utca és a Szilágyi utca között; a Vécsey Károly utcát a Vécsey köz és a Szilágyi utca között és a Lahner György utcát a Vécsey köz és a Szilágyi utca között.


A kiürítéssel kapcsolatos további információk megtalálhatók a kormanyhivatal.hu oldalon.

Címkék#belföld

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában