Ország-világ

2017.05.17. 12:37

Hatalmas kórházfejlesztési projektbe kezd a kormány Budapesten

Az Egészséges Budapest Program alapján 24 helyen indulnak meg fejlesztések az elkövetkező években.

Április végén jelent meg egy kormányrendelet, amely kiemelt beruházássá minősíti a budapesti kórházak felújítását. Az Egészséges Budapest Program alapján 24 helyen indulnak meg fejlesztések az elkövetkező években - írja az Index.


A kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja a kórházfejlesztéseket. Meggyorsítja a hatósági ügyek intézését, amelyek nemcsak az új kórházépületekre vonatkoznak, hanem az ezekhez kapcsolódó útépítési, közműfejlesztési munkákra is. A rendelet a szakhatósági eljárások ügyintézési határidejét 8 vagy 15 napban határozza meg. Azt is tartalmazza, hogy az építkezésekkel kapcsolatban "településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni", és "településképi bejelentési eljárásnak" sincs helye.


A rendeletből az derül ki, hogy 3 nagy kórházi centrumot hoznak létre a fővárosban. 

A nagy centrumok a vidéki megyei kórházakhoz vagy egyetemi klinikákhoz hasonlóan az ellátás legmagasabb szintjét képviselik. Az év 365 napján 0-24 órában adnak sürgősségi ügyeletet. Az egyéb feladatokat a hozzájuk csatlakozó társkórházak látják el, amelyek tehermentesítik is a nagy központokat - írják. 


A rendelet szerint a központokhoz tartozó társkórházaknál orvostechnikai és informatikai fejlesztések, energetikai felújítások kezdődnek, sok helyen pedig új épületek vagy épületszárnyak épülnek, és ​a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban egy helikopterleszálló megépítése is tervben van.


A koncepció az agglomeráció településeit is érinti: összesen több mint 4 millió ember ellátásáról van szó. A rendelet szerint új belgyógyászati szárnyat emelnek a ceglédi Toldy Ferenc Kórházban, új tömbbel bővül a kistarcsai Flór Ferenc Kórház, a váci Jávorszky Ödön Kórházban pedig új járóbeteg szakrendelő lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában