Ostrom alatt áll Európa

2020.11.20. 14:02

Harmincegy határsértő utazott a ponyva alatt

Egy 51 éves, Győr-Moson-Sopron megyei magyar férfi fuvarozta a migránsokat.

Nagy valószínűséggel szerb embercsempész szervezet megbízásából szállított illegális bevándorlókat az a középkorú magyar férfi, akit a Dunántúlon fogtak el a rendőrök. A Magyar Nemzet információi szerint az embercsempészek a román, ukrán, szlovák és szerb szállítók folyamatos bukássorozata után alkalmaztak magyar sofőröket, abban bízva, hogy a rendőrség a külföldi honosságú kisteherautókat ellenőrzi. A terv nem vált be, a migránsügyekre szakosodó bűnügyi felderítők minden olyan járművet megfigyelnek, amely megfordul a déli-délkeleti határszakaszon.

A várpalotai rendőrkapitányság munkatársai a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információi alapján november 19-én, 15 óra 20 perckor a 8-as számú főúton, Várpalota külterületén állítottak meg egy magyar rendszámú tehergépkocsit, amelyet egy 51 éves, Győr-Moson-Sopron megyei magyar férfi vezetett.

A jármű rakterében 27 férfi, 2 nő és 1 gyermek utazott, jogszerű tartózkodásukat nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Közülük 28-an szír, ketten egyiptomi állampolgárúnak vallották magukat. A sofőr a kiskunsági határszakaszon vehette fel a határsértőket, akiket szerb embercsempészek juttattak át a határon, egyelőre nem tudni pontosan, hol. Egy biztos, a győri sofőr nem véletlenül keveredett a déli végekre, több mint 300 kilométerre a lakhelyétől.

A rendőrök szerint az embercsempészek egy személy átjuttatásáért 300–800 eurót kérnek, a sofőrök ennek tizedrészét kapják meg a szervezőktől. A járművezetőt és az utasokat a rendőrök előállították, a migránsokat meghallgatásuk után kiutasítják az országból. A sofőrt november 20-án őrizetbe vették, ellene embercsempészet bűntett gyanúja miatt indult eljárás. Az embercsempészés alapesetben egytől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában