Ország-világ

2016.02.05. 14:28

Harc nélkül foglaltak el egy fontos kikötővárost Szomáliában

Egy stratégiai jelentőségű kikötővárost foglaltak el a szomáliai iszlamisták pénteken - derült ki helyi kormányzati forrásokból.

Munkatársunktól

Az afrikai ország fővárosától, Mogadisutól mintegy 100 kilométerre délre található Merkából kivonultak a kormányerők és az Afrikai Unió békefenntartói (Amisom), és azóta az as-Sebáb nevű szélsőséges szervezet harcosainak fennhatósága alatt áll - közölte Ibrahim Adam, a térség kormányzója.


A kikötőváros úgy tűnik, hogy négyévente gazdát cserél: 2008 és 2012 között az iszlamisták tartották ellenőrzés alatt, míg 2012 augusztusa óta a kormányzati erők és az Amisom.


Helyi beszámolók szerint az as-Sebáb erősen felfegyverzett harcosai szinte a bevonulással egy időben megkezdték a lakossághoz intézett beszédeket.


A kikötőváros megszerzésével a szélsőségesek újra tengeri kijárathoz jutottak, amelynek segítségével becsatlakozhatnak az országban élénk szénkereskedelembe, és így újabb bevételekre tehetnek szert.


Az iszlamistákat 2011 közepén elűzték a szomáliai fővárosból, illetve a legtöbb általuk birtokolt területről az afrikai ország déli és középső részén. Mindazonáltal az as-Sebáb még mindig hatalmas területeket tart ellenőrzése alatt vidéken, ahol a szélsőségesek gyakran követnek el öngyilkos merényleteket kormányzati és afrikai uniós jelképek ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában