vereség után

2020.06.07. 09:24

Halálba ugrott egy városi tisztségviselő Tajvanon, miután a polgármestert leváltották

Halálba ugrott a dél-tajvani Kaohsziung városi tanácsának elnöke szombat este, miután a helyi polgármester elsöprő vereséget szenvedett a leváltását célzó – heves vitákkal kísért – voksoláson.

Hszu Kun-juan a kaohsziungi rendőrség szerint 17. emeleti lakásából ugrott ki néhány órával azt követően, hogy bejelentették szövetségese, Han Kuo-ju polgármester vereségét. Han Kuo-juhoz hasonlóan a 63 éves Hszu Kun-juan is a legfőbb ellenzéki párt, a Kuomintang politikusa.

Han Kuo-ju Facebook-oldalán arról írt, hogy a szíve majd megszakad a gyásztól. „Nagyon-nagyon gyászolok, nincsenek szavaim arra, amit a szívemben érzek” – olvasható a politikus bejegyzésében.

Han Kuo-ju azzal vádolta a kormányzó Demokratikus Haladó Pártot, hogy lejárató kampányt folytatott ellene, hogy kiszorítsa a polgármesteri tisztségből. A politikus ugyanis a Kuomintang jelöltjeként alulmaradt a januári elnökválasztáson Caj Jing-ven hivatalban lévő államfővel szemben.

A Kuomintang baráti Kína-politikája népszerűtlen a tajvani lakosság körében, ezért a párt márciusban új vezetőt választott a reformer Johnny Csiang személyében, aki részvétét fejezte ki Hszu Kun-juan halála miatt és nyugalomra intett a Han Kuo-ju polgármester vereségével járó szombati voksolást követően.

„A tanácsi elnök hirtelen halála miatt attól tartunk, hogy a társadalmi ellentétek fokozódtak” – hangoztatta Johnny Csiang.

A szigetország függetlenségét támogató Demokratikus Haladó Párt megdöbbenve fogadta a tanácsi elnök haláláról szóló értesülést és felszólította az embereket, hogy az eset körülményeiről ne kezdjenek találgatásokat, míg a rendőrség nem zárja le a nyomozást az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában