drogbiznisz

2020.02.21. 12:48

Hajós kokainbanda csempészett drogot Dániába

A konténerhajót a tengeren rohamozták meg a nyomozók. A 100 kiló kokain csempészetéért fejenként akár 16 évet is kiszabhat a bíróság.

A drogok minden fajtája megállíthatatlanul ömlik Európába, különböző országokból. Ezúttal a dán rendőrség fogott el egy 27 fős kokaint szállító nemzetközi bandát – írja a Voiceofeurope alapján a V4NA hírügynökség. A 100 kiló kokaint nem a szárazföldön, hanem egy Bahama-szigeteki zászló alatt közlekedő hajón találták meg, dán felségvizeken, Gedser városától délre. Ez egy konténereket szállító hajó volt, amelyen nemzetközi legénység szolgált, többek között orosz, lett, ecuadori és filippínó állampolgárokkal. Nagy kérdés, hogy hol rakodták volna ki a szállítmányukat, mert a dán TV2 szerint a hajó a svédországi Helsingborgból az oroszországi Szentpétervárra indult, amikor a hatóságok elfoglalták azt.

A kokain utcai értéke kb. 350 millió dán korona, azaz 50 millió dollár. Dannie Rise felügyelő, a koppenhágai rendőrség különleges nyomozóegységének vezetője úgy nyilatkozott: “természetesen nagyon örülünk annak, hogy ez a sok kiló kokain nem érte el az utcát. Most azt vizsgáljuk, hogy ki várta ezt a szállítmányt Dániában.”

Ez egy olyan bűncselekmény, amelyért ott 16 év börtön is kiszabható.

Dániánál sokkal rosszabb a helyzet Belgiumban, már ami a kokaincsempészetet illeti. 2017-ben itt több mint 44 ezer kilogrammot foglaltak le, ami elsősorban Brazíliából, Kolumbiából és Ecuadorból érkezett. Az európai nagyvárosok szennyvizében található kábítószer-származékok vizsgálata azt mutatta, hogy 38 vizsgált város közül 22-ben nőtt a kokainfelhasználás 2018-ban – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség. Az EU kábítószer-megfigyelő központjának (EMCDDA) alábbi térképén az látszik, hogy míg a 15-34-es korosztályból a lakosok 4,7 százaléka próbálta ki a kokaint Belgiumban, Dániában ez az érték 2 és 3, Svédországban 1 és 2 százalék között van.

Fotó: V4NA

Azonban nem csak a kokain hódít Európában. A naponta megjelenő új és még újabb szintetikus kábítószerek mellett ott vannak még a “klasszikusok”: a kannabisz, a heroin és a metamfetamin (MDMA). Hollandiában például a kannabisz és az esctasy tabletta a “divat”. Ráadásul az Európában elfogyasztott ecstasy tabletták nagy részét az ország déli területén különböző laboratóriumokban gyártják.

A teljes európai felnőtt lakosság (15-64 évesek) körében mintegy 96 millióan éltek a különböző kábítószerekkel, 2017-ben. Az európai drogbizniszt a V4NA korábban térképen is bemutatta.

Fotó: V4NA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában