Ország-világ

2019.08.04. 10:51

Hadüzenet a vadkempingnek az a két beruházás, melyek beindítják a Mosoni-Duna vízi turizmusát

A végéhez közelednek azok a sok százmilliós beruházások, melyek a Mosoni-Duna-part fejlesztésével végre felpörgethetik a vízi turizmust. A folyó menti kikötői létesítmények idén elkészülnek, kenusoknak, evezőknek ,,okosbójákat" telepítenek.

Cséfalvay Attila

Kipróbálták: Öko Volutát szervezett néhány hete a Pisztráng Kör Egyesület a Mosoni-Dunán, a résztvevőknek a Szigetközben kiépült vízisport-infrastruktúrát, turisztikai kínálatot mutatták be. A Mosonmagyaróvártól Győrig evezők a novákpusztai kempingben, másnap a győri vízisport-telepi csónakház udvarán aludtak. Az út során kipróbálhatták a már elkészült vízi és parti létesítményeket.


A szigetközi vízi turisztikai hálózat fejlesztésére még 2017-ben 300 millió forintot nyert a dunaszegi központú konzorcium. Ennek részeként hét településen infrastruktúra-fejlesztésre is lehetőség nyílt. A dunaszegi vízi megállóhelyen egy 100 négyzetméteres, zuhanyzóból, öltözőből és főzőrészből álló épületet húznak fel, hajótárolót és egy ugyanekkora fedett teraszt építenek.


„Az épületen már csak belső munkák vannak hátra, terveink szerint augusztus végére elkészül" – mondta Babos Attila dunaszegi polgármester. Dunaszentpálon hasonló funkciók mellett kerékpáros-pihenőhelyként is funkcionál majd az ingatlan – az alapozás már itt is kész. Mosonmagyaróváron a vízisport-egyesület épületét bővítik – „ott is jól áll a munka" – jelezte Babos. Három településen – például Mecséren – konténer- vagy faházat építenek a vízparton.


Emellett horgászoknak és vízi turistáknak „okosbójákat" telepítenek, amelyen vízmélységet, hőfokot, szélsebességet és pontos koordinátákat is megtalálnak az evezők – ezekre közbeszerzést írtak ki. A bérelhető kenukat helymeghatározóval látják el, s mobiltelefonos applikációk segítik a látnivalók felfedezését. S hogy legyen, aki vezesse majd a vízi turistákat, a fejlesztés részeként, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai támogatásával komplex túravezető-képzés indult Győrben.

 

Mosonmagyaróvártól Győrig eveztek a résztvevők, akik kipróbálhatták az új létesítményeket is. Fotó: Pisztráng Kör

Mosonmagyaróvártól Győrig eveztek a résztvevők, akik kipróbálhatták az új létesítményeket is. Fotó: Pisztráng Kör


„Úgy számolok, idén az építési résszel végzünk, s az eszközbeszerzés (kenuk, kajakok, evezőlapátok, mentőmellények, kerékpárok) is rendben lesz." A már említett Bike and Boat projekt részeként az úszóművek és kikötők is elkészültek a Mosoni-Duna több pontján. „Most az üzemeltetés kérdésére keressük a választ. Reményeink szerint egyesület alakul majd, mely kezébe veszi a szervezést. A Mosoni-Dunán a vízi turizmus érezhető növekedése – a mostani fejlesztések hatására – jövő évtől várható."


Az összefogásnak, politikai akaratnak köszönhetően a néhány évvel ezelőtti, alsó-szigetközi vízpótlás lehetőséget teremtett, „hogy mostanra valamit kezdjenek a turisztikával. Eddig a bizonytalanság volt a legrosszabb, de most már tudjuk, mekkora vízszintekre számítsunk, s ehhez tudjuk felépíteni a turisztikát" – jelezte korábban.


„Gyógyírt jelent ez a pályázat, hisz a Mosoni-Duna nálunk találkozik leghosszabb szakaszon a faluval" – reagált Csaplár Zoltán mecséri polgármester. Ők egyelőre a helyét keresik annak a vizesblokknak, mely a folyó mellett épülhetne meg, s egy csónakkölcsönző is tartozna majd hozzá. „Egy stég már elkészült, de nagy szükség lenne erre a létesítményre is. Azt tapasztaltuk, hogy ha a családok kikötnek nálunk kenukkal, biztosan keresik a zuhanyozási lehetőséget és az illemhelyeket."

Egymást erősítik


A folyóparti vízi fejlesztéseket megcélzó, határ menti Bike and Boat elnevezésű fejlesztésben is fókuszban szerepel a Mosoni-Duna. A közel hárommillió eurós beruházásból többek közt magyar oldalon összesen 18 úszóműállást, 11 kajak- és kenukiemelőt és négy sólyát építettek.

Nyitóképünk illusztráció. Forrás: Pisztráng Kör

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában